Så vill politiken stärka skolor i utsatta områden

På tre skolor i nordöstra Göteborg gick mer än hälften av niondeklassarna förra året ut grundskolan utan gymnasiebehörighet. Vad vill då politiken göra för att öka kunskapsresultaten på skolor i utsatta områden?

  • Publicerad 05:30, 30 maj 2022

I Göteborg gick förra året 82,9 procent av eleverna i årskurs nio ut grundskolan med behörighet till yrkesprogram på gymnasiet.

Men skillnaderna över staden är stora och på Gårdstensskolan, Lövgärdesskolan och Bergsjöskolan uppnådde inte ens hälften av eleverna behörighet.

Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) menar att det viktigaste för att höja kunskapsresultaten är språkutvecklingen och han förespråkar en konkret metod.

– Det är en intensivutbildning i svenska med schemalagd intensiv lästräning i 15-20 minuter varje dag, som man är väldigt nitisk med att följa upp. Det kan låta dramatiskt men på de skolor där det testats har man lyckats väldigt bra.

Stärka skolbiblioteken

En extra satsning på 25 miljoner för inköp av läromedel är tänkt att stärka skolbiblioteken för att locka till mer läsning.

Skolor i utsatta områden har en extra ekonomisk resurstilldelning och den ser Axel Darvik helst ska användas till att locka duktiga lärare som är vana vid att jobba med språksvaga elever.

– Ofta blir det tyvärr att de pengarna används till outbildade elevassistenter. Då får vi visserligen en ganska hög personaltäthet, men personalen saknar kompetens att möta de här utmaningarna.

Ökad kompensation

Jenny Broman (V), ledamot i grundskolenämnden, menar att politiken ska hålla sig ifrån att peta i detaljer, utan menar att professionen istället ska avgöra vad man behöver.

Däremot menar hon att tillägget till skolor i socioekonomiskt svaga områden inte är tillräckligt och har därför föreslagit att det höjs.

– Många kommer säkert att jobba med språkutveckling, men jag tänker också att man genom ekonomiska förutsättningar kan frigöra tid från lärarna för att möta upp enskilda individer.

Kontinuiteten brister

Hon menar att ett problem är den stora elevgenomströmningen till följd av in- och utflyttning.

– Det kommer hela tiden nya elever och gruppen förändras. Därför kan man aldrig tänka i projekt eller att "nu har vi ju gjort det här" utan det måste finnas en kontinuitet.

Jenny Broman menar att bostadspolitiken spelar en stor roll när skolorna inte blandas med elever från olika håll.

– En blandad skola är bra för elever som har det svårare, men även för duktiga elever. Det är därför vi behöver se till att få mer blandade bostadsområden.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00