Så vill politikerna locka fler till hemtjänsten
Trots fler fastanställda inom hemtjänsten är personalbrist. Yrket måste bli mer attraktivt är partierna överens om. Vänsterpartiet är beredda att höja skatten för förbättrade villkor medan Kristdemokraterna trycker på kortare transportsträckor för att minska stressen.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 14 jun 2022
Under pandemin hamnade omsorgsyrket i fokus när vikarier hoppade runt bland Göteborgs äldreboende och hemtjänst. Ett resultat är att andelen timanställda har minskat till förmån för fastanställda.
Men det räcker inte för att locka fler till yrkesgrenen som skriker efter kompetenta medarbetare.
– Det är en jämställdhetsfråga, där kvinnor har en mycket sämre arbetsmiljö än män, säger Daniel Bernmar, gruppledare Vänsterpartiet.
Han menar att V i Göteborg är redo att förbättra villkoren rejält.
– Vi är beredda att höja skatten med 20 öre för en drägligare arbetsmiljö. För det krävs ingen magi utan det krävs politisk vilja.
Vänsterpartiets förslag handlar bland annat om att höja lönerna, erbjuda friskvård på arbetstid, kompetenshöjande insatser, stoppa minutstyrandet och införa förkortad arbetstid.
– Vi har testat arbetstidsförkortning på ett äldreboende. Det fick en enorm positiv effekt på personalens välmående och arbetsmiljö, säger Daniel Bernmar.
Men förslaget går inte hem hos Kristdemokraternas Elisabet Lann, ordförande i äldre samt vård- och omsorgsnämnden.
– Det underlättar inte för personalen om man kortar arbetstiderna. Det är verkligen att försvåra situationen, säger hon.
Däremot trycker KD, likt V, bland annat på att höja kompetensen genom att fortsätta utbilda personal till undersköterskor.
KD vill också minska stressen. Men inte genom att lägga till mer tid för kringuppgifter som facket kräver.
– Majoriteten av arbetspasset ska inte gå till annat. Då måste vi tänka på hur vi arbetar, säger hon och tillägger:
– Vi vill se små arbetslag i mindre geografiska områdena för att minska restiderna. Det höjer samtidigt kontinuiteten, vilket är en viktig kvalitetsfaktor.
Elisabet Lann vill samtidigt hylla omsorgsarbetet.
– Det är få yrken som gör skillnad i människors liv varje dag. Många trivs men det är ett yrke som har fått oförtjänt dåligt rykte. De som arbetar inom äldreomsorgen måste marknadsföra det bättre.
Daniel Bernmar håller med om att det är ett viktigt yrke men ställer krav på politiken för att vända trenden.
– Många som jobbar i hemtjänsten gillar sitt jobb men det är politikens uppgift att skapa en bättre arbetsmiljö.
Daniel Bernmar, gruppledare Vänsterpartiet Göteborg. Han är kommunalråd, ledamot och 2:e vice ordförande i äldre samt vård och omsorgsnämnd. Foto: Pressbild, Vänsterpartiet
Elisabet Lann (KD), gruppledare för Kristdemokraterna Göteborg. Hon är kommunalråd ordförande i äldre samt vård och omsorgsnämnd. Foto: Direktpress