Så vill politikerna utjämna ojämlikheterna inom idrotten

Kartläggningen av fördelningen av föreningsbidrag konstaterar att färre flickor än pojkar tar del av stadens föreningsliv. Det är något som flera politiker reagerat på. "Att vara med i en förening handlar om så mycket mer än att bara röra på sig", säger Simona Mohamsson, (L).

  • Publicerad 05:30, 20 jun 2022

Idrottsförvaltningens kartläggning över hur kommunala bidrag fördelas visar på flera ojämlikheter. Just skillnaderna mellan stadsdelarna – att 23 procent av flickor i Biskopsgården är del av föreningslivet, medan motsvarande procentsats i Torslanda är 79 – var något som Miljöpartiets gruppledare Karin Pleijel reagerade på.

– Man slås av vilka stora klyftor vi har i vår stad. Och att vi har en lång väg kvar innan det är jämlikt.

I rapporten låter förvaltningen politiken själva bedöma – är stödet till föreningslivet rättvist eller inte?

– Nej, det är det inte. Det är inte okej att flickor får sämre möjligheter till en aktiv, meningsfull fritid. Vi vill satsa pengar på breddidrotten och näridrottsplatser. Det ska vara låga trösklar in till föreningslivet, säger Karin Pleijel.

Blir Miljöpartiet del av det politiska styret nästa mandatperiod vill partiet jobba för att utjämna skillnaderna. Bland annat vill de att föreningsbidragen ska utformas för att premiera de föreningar som inte bara satsar på elitnivå, utan även arbetar med att behålla de unga aktiva upp i tonåren och äldre åldrar.

– Vi vill även satsa på att utveckla det lokala ledarskapet.

När det gäller byggandet av fler idrottshallar i Göteborg ser Miljöpartiet det som viktigt att antalet hallar och dess kapacitet håller jämna steg med befolkningsutvecklingen.

– Det som är positivt med exempelvis Kviberg och det sportkomplex som håller på att växa fram där, är att det lockar folk från hela staden att idrotta tillsammans. Men det behövs också mindre hallar som finns nära medborgarna, säger Karin Pleijel.

L: "Byggandet av hallar eftersatt"

Även Simona Mohamsson, (L), ordförande i socialnämnd Hisingen, tycker att båda alternativen behövs – de mindre, bostadsnära och de större komplexen. Hon lyfter fram Sjumilahallen som ett bra exempel.

– Det är en hall som ligger intill en skola, mitt i ett bostadsområde. Man ska inte behöva röra sig över halva staden för att kunna utöva sin fritidsaktivitet. Det går nog bara att konstatera att byggandet av hallar i Göteborg är eftersatt.

För att utjämna skillnaderna måste skola, föreningar och socialtjänst jobba tillsammans menar Simona Mohamsson.

– Det är svårt att lägga fram en gamechanger – ett politiskt initiativ som enskilt förändrar allt. Men när det gäller föreningsbidrag ska staden jobba utifrån ett demokrati- och jämställdhetsperspektiv. Och vara flexibla med bidrag när föreningar kommer med förslag för hur de ska locka och behålla flickor i föreningen.

Liberalerna trycker hårt på att föreningslivet ska få möjlighet att ta plats i skolans miljö så snart lektionerna tagit slut, ett initiativ som inom Göteborgs stad heter "Lights on".

– Att barn i utsatta områden inte är aktiva i föreningslivet kan handla om att deras föräldrar är oroliga att släppa iväg dem på aktiviteter. Att aktiviteterna sker i skolmiljö är bra ur en trygghetsaspekt, säger Simona Mohamsson.

Opposition. Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg. Foto: Catharina Fyrberg

Simona Mohamsson. Ordförande i socialnämnd Hisingen. Foto: Pressbild

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00