Matförslag. Försvenska menyn. Foto: Andreas Enbuske

Så vill SD försvenska maten i skolan

Maten som serveras på äldreboenden och i skolor ska vara svensk. Kött på tallriken och mjölk i glasen. När Göteborgs stad genomför en ny måltidspolicy ställer Sverigedemokraterna krav på svenska traditioner.

  • Publicerad 11:53, 9 dec 2021

Äldreomsorgen ska inte någonsin vara något integrationsprojekt.

Under torsdagen fattar kommunfullmäktige beslut om att införa en ny policy för måltider i kommunens verksamheter, vilken ska ersätta Göteborgs Stads måltidsprogram från 2011.

Ambitionen är att maten som serveras på förskolor, skolor och äldreboende ska bli mer lokalproducerad och klimatsmart.

Sverigedemokraterna har dock några ytterligare anspråk. I ett yrkande till fullmäktige kräver partiet att maten som serveras ska vara ”traditionell svensk och skandinavisk kost”.

Vad är det?

– Det betyder att det ska vara mycket husmanskost, men det kan också vara mat som ingår i våra nutida svenska traditioner, säger Sverigedemokraternas gruppledare, Jörgen Fogelklou.

Med andra ord går pizza och tacos bra eftersom det är vanlig mat på middagsborden. Även om maträtterna inte har svenska rötter från början, menar Jörgen Fogelklou.

– Det här är trams. Pizza ingår naturligtvis. Men det här är en policy och då vill vi peka ut vikten av att servera svensk, traditionell mat, säger han.

Gymnasieskola i Göteborg blir helvegetarisk

Kött varje dag

Sverigedemokraterna har lagt till åtta punkter i sitt yrkande som ska komplettera stadens nya matpolicy. Vid sidan om nationaliteten på maten kräver också partiet att kött, fågel eller fisk ska serveras varje dag. Ingen ska bara ha vegetarisk kost att välja på.

Dessutom ska måltiderna alltid kompletteras med mjölk i glasen.

Innehållet i policyn ska enligt Sverigedemokraterna ”inte styras av värderingar”. Istället är det en ”viktig och naturlig del i en integrationsprocess av invandrade personer att ta del av och bli välbekanta med svensk matkultur”, skriver partiet i sitt yrkande.

– Visst hade det varit konstigt om policyn hade sagt turkiska traditioner? Eller att vi skulle servera indisk mat? Äldreomsorgen ska inte någonsin vara något integrationsprojekt, därför är det svenska viktigt, säger Jörgen Fogelklou.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21