VATTENTORN. Kaféverksamheten i Guldhedens vattentorn måste stänga innan årsskiftet. Foto: Håkan Bewert

Så vill SD rädda kaféet i Guldhedens vattentorn

Skärpt säkerhetslagstiftning gör att kaféet i Guldhedens vattentorn måste stänga innan årsskiftet. Nu presenterar Sverigedemokraterna i Göteborg sin lösning på hur kaféverksamheten kan räddas.

  • Publicerad 14:38, 19 feb 2020

Sedan invigningen 1953 har det serverats kaffe högst upp i Guldhedens vattentorn. För några veckor sedan kom beskedet att den sista koppen kommer drickas innan årsskiftet.

Skärpt säkerhetslagstiftning för skyddsobjekt gör att man inte längre kan hålla kaféverksamheten öppen.

Nu presenterar Sverigedemokraterna i Göteborg ett förslag på hur verksamheten kan räddas.

– Vi har lösningen på problemet. Kommunstyrelsen får i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att omvandla vattentornet till en tredimensionell fastighetsbildning, det vill säga. dela upp byggnaden i flera fastighetsbeteckningar med målsättningen att bevara den befintliga caféverksamheten, säger Jörgen Fogelklou (SD) i ett pressmeddelande.

SD hänvisar till att det sedan 2004 varit möjligt att dela upp en fastighet i tre delar med olika fastighetsbeteckningar. De hänvisar också till ett vattentorn i Örebro där kaféverksamheten ser ut att räddas med den här lösningen.

Tommy Ekblad, enhetschef vid förvaltningen för kretslopp och vatten, tror inte på Sverigedemokraternas lösning.

– Detta är en byggnad som är utformad för att optimera dricksvattenförsörjningen. Att gå in och påverka funktionen för att rädda en kaféverksamhet…i min värld är valet enkelt. Det är inte förenligt i dagens samhälle med riskutveckling att ha en öppen verksamhet inne i ett skyddsobjekt. Det är billigare att bygga ett nytt kafé vid sidan om, säger Tommy Ekblad.

Varför är Guldhedens vattentorn så viktigt?

– Jag vill inte gå in på detaljer hur viktigt det är. Det är inte information en eventuell angripare ska känna till, säger Tommy.

Sverigedemokraterna hänvisar till ett liknande kafé i Örebro där verksamheten eventuellt kan räddas. Varför går det inte att göra samma sak i Göteborg?

– När det gäller Örebro har de haft flera incidenter just på grund av att man har kaféverksamhet i vattentornet. Där handlar det också om att man bygger ett nytt torn för kaféet om jag har förstått det rätt, säger Tommy Ekblad och fortsätter:

– Det är uttalat att Göteborg ska gå i bräschen för att stärka skyddet av sådana här anläggningar. Då får kaféverksamhet stå åt sidan.

Guldhedens vattentorn

Göteborg har 13 vattentorn som bland annat säkrar leveransen av vatten vid ett eventuellt strömavbrott eller vattenläcka. Guldhedens vattentorn täcker bland annat Sahlgrenskas behov vid en katastrofsituation och säkerställer kvaliteten på dricksvattnet till ungefär en halv miljon göteborgare.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57