Foto: Mostphotos

Sahlgrenska: Dubblering på iva sedan jul

På knappt två veckor har antalet coronapatienter på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelningar dubblerats.

  • Publicerad 05:30, 5 jan 2021

Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SU

Den 23 december vårdades 21 personer på Sahlgrenska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelningar. Den 4 januari hade antalet ökat till 42.

– Det är klart det är ett allvarligt läge. Men hittills har vi kunnat möta upp med fler iva-platser på de olika sjukhusen. Just nu har vi kontroll, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Totalt vårdades 254 patienter med bekräftad covid-19 på Sahlgrenska den 4 januari. I början av december var den siffran knappt 90 patienter. Många av dem som nu vårdas smittades redan innan jul- och nyårshelgerna.

– Ja, så är det ju. Vi får se vad som händer nu efter jul och nyår, men vi har hela tiden med det i beräkningen. Vi räknar med att det kommer behövas ytterligare platser, säger Björn Andersson.

Platsbristen handlar i första hand inte om fysiska sängplatser utan om personal.

– Vi rekryterar personal hela tiden, samtidigt som den personal vi redan har jobbar extra och på övertid. Vi har fått hjälp från vårdcentraler och externa vårdgivare. Det kan ju vara besvärligt, men vi gör så gott vi kan, säger Björn Andersson.

En skillnad mot situationen i våras är att vårdtiderna på iva är kortare nu. Och trots det allvarliga läget tycker Björn Andersson att Sahlgrenska kunnat hantera trycket.

– Jag får säga att det har fungerat bra. Vi har aldrig anmält någon krissituation. Vi har haft platser och kunnat ta hand om dem som behöver vård. Vi planerar framåt och försöker ligga steget framför.

Hur tänker du framåt?

– Jag tror att vaccinationerna kommer göra stor skillnad, men det tar tid, säger Björn Andersson.