PERSONAL. Med anledning av pågående pandemiutbrottet covid-19 har Sahlgrenska ett akut behov av extra personal. Foto: Doug Olson

Sahlgrenska efterlyser hundratals vikarier

Sahlgrenska universitetssjukhuset är i akut behov av extra personal. Nu snabbrekryterar de hundratals för timanställning.

  • Publicerad 16:22, 23 mar 2020

Vi tror att vi kommer att behöva ett par hundra personer med blandade kompetenser.

I skrivandets stund har trycket av coronasmittade patienter varit hanterbart på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Men läget kan förändras snabbt.

– Vi ser i omgivningen att coronasmittan breder ut sig och att många sjukhus har väldigt högt tryck med många patienter. Vi behöver förbereda oss på samma läge och behöver därför öppna upp fler bemannade vårdplatser och fler intensivvårdsplatser. Det arbetet har redan börjat. Men vi kommer behöva ytterligare tillskott. Vi måste vara beredda och ta höjd för ett stort antal patienter, säger Per-Olof Hansson, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Sahlgrenskas prognos: Coronatopp 1 april

Annons ute

Under måndagen lades en annons ut där personer med vårdbakgrund uppmanas att söka extratjänster för timanställning på Sahlgrenska.

– Vi tror att vi kommer att behöva ett par hundra personer med blandade kompetenser, säger Per-Olof Hansson.

Är det realistiskt?

– Vi kanske inte får in tvåhundra färdiga läkare, men så många som möjligt. Sedan får vi omfördela internt. Vi pratar också med privata vårdgivare som har operativ verksamhet som kan behöva dra ned på sin verksamhet, om vi kan få in några där.

Ni vill låna personal från den privata vården?

– Det pågår sådana diskussioner, säger Per-Olof Hansson.

Söker färdigutbildade i första hand

Han säger att man i förstahand vill undvika att ta in studenter.

– Vi vill att de ska göra färdigt sin utbildning. Men allt beror på utvecklingen, hur hård belastning vi får. Vi kan hamna i ett läge där vi även tar in studenter, men där är vi inte nu.

Även om sjukhuset måste snabbrekrytera är Per-Olof Hansson noga med att man inte tänker rucka på kvaliteten.

– Det är jätteviktigt att vi får in kompetens. Vi måste ha en välfungerande sjukvård med hög kvalitet. Vi behöver fler bemannade platser, men vi är noga med vilka vi tar in.

Fått in många ansökningar

Till att börja med prioriteras personer med erfarenhet av intensivvård, i ett andra läge rekryteras annan vårdpersonal. Även andra yrkesgrupper kan bli aktuella för olika tjänster.

– Vi har redan märkt att vi behöver vaktmästare och folk som entrévärdar, säger Per-Olof Hansson.

Hur har responsen sett ut?

– Jättepositivt! Det var många som även tidigare hörde av sig spontant och ville hjälpa till. Många har redan svarat på annonsen även om den bara legat ute några timmar.  Vårt största problem nu är att gå igenom ansökningarna och ta in folk på intervju, säger Per-Olof Hansson.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57