Läkarbedömning hemma. Sahlgrenska har fördubblat antalet hembesök under våren.

Sahlgrenska fördubblar hembesöken

Sahlgrenskas mobila team har skalat upp sin verksamhet under coronaepidemin. Under mars månad genomfördes dubbelt så många hembesök som under samma period 2019. Även Barncancercentrum har börjat med provtagning och behandling i de sjuka barnens hem.

  • Publicerad 07:00, 24 maj 2020

Under våren har alltfler patienter fått en läkarbedömning hemma av en specialistläkare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Totalt utfördes 400 hembesök i mars, jämfört med 200 besök under samma period förra året. Majoriteten av patienterna är äldre, men under coronaperioden har vården också tagit hand om till exempel cancerpatienter med luftvägssymtom.

– Det mobila teamet har funnits sedan 2017 och nu har vi utökat teamen för att möta vårdbehovet. Tidigare skickades många av dessa patienter in akut med ambulans, men i de flesta fall kan vi ge medicinering och vård i en trygg hemmiljö, säger Shirin Pazireh, sektionsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Trötthet och luftvägssymptom

Före covid-19 var de vanligaste anledningarna till hembesök hjärtsvikt, kol och övriga infektioner. Men under coronapandemin har andra typer av symtom, som trötthet, uttorkning och diarréer föranlett hembesöken. Majoriteten av patienterna är äldre, men vården har också tagit hand om cancerpatienter med till exempel luftvägssymtom.

Även sjuka barn får hembesök

Även Barncancercentrum på Östra sjukhuset har dragit igång sin mobila verksamhet som finansieras av Västra Götalandsregionen. Projektet har egentligen ingenting med covid-19 att göra, men starten kom i rätt ögonblick.

Tanken med ett mobilt team, knutet till barncanceravdelningen, är att vårdpersonal ska kunna komplettera hemsjukvården genom att utföra mer specialiserad vård i hemmet. I mars gjorde teamet sina första hembesök med både läkare och sjuksköterskor i bilen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11