SKÖRA ÄLDRE. Fokus i samarbetet ligger just nu på att skydda extra sårbara personer, då handlar det främst om sköra äldre. Foto: Aleksandr Davydov
Sahlgrenska: Tryggaste vården finns i hemmet
Äldre sköra personer ska i möjligaste mån vårdas utanför sjukhusen. Nu kraftsamlar kommunen, sjukhuset och primärvården för att komma till patienterna i stället för att de skickas till sjukhus. Samtidigt växer efterfrågan på digitala vårdmöten.
- Nyheter
- Publicerad 10:42, 24 mar 2020
Nu utbildar vi flera hundra medarbetare om dagen, från hela sjukhuset, via Skype.
LADDA NER VÅR APP: Iphone Android
– Vi förstår att många äldre och också anhöriga automatiskt tänker att det är på sjukhus den tryggaste vården finns. Kanske särskilt nu i coronatider. Inget kan vara mer fel, säger Maria Taranger, läkare och verksamhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Sahlgrenska har redan tidigare påbörjat arbetet med att undvika inläggningar på sjukhus, framför allt när det gäller gruppen sköra äldre som tar många av Sahlgrenskas vårdplatser.
Så löser Sahlgrenska framtidens vårdutmaningar
Sedan två år tillbaka jobbar Sahlgrenska med en omställning mot nära vård som lett till att många patienter fått vård i hemmet i stället för på sjukhus. Mobila sjukvårdsteam åker hem till patienter, särskilda boenden och korttidsboenden för att ge medicinsk hjälp.
Maria Taranger har tidigare, lite tillspetsat, beskrivit sjukhus som dyra, dåliga och farliga för äldre personer. Coronapandemin gör arbetet med vård i hemmet ännu mer angeläget för att undvika smitta.
I tät kontakt med kommuner och primärvård kraftsamlar nu Sahlgrenska där budskapet är att sköra äldre människor får tryggare vård i hemmet än på sjukhus.
– Primärvården samarbetar intensivt med kommun och sjukhus så att de äldre kan vara kvar i sitt hem även vid infektion, säger Åsa Lind primärvårdschef Närhälsan.
Sahlgrenska efterlyser hundratals vikarier
Digitala vårdmöten är en annan lösning Sahlgrenska redan jobbar med. Under mars ökade antalet genomförda digitala vårdmöten med mer än 160 procent jämfört med mars förra året. Den ökade efterfrågan har lett till att sjukhuset nu inlett en stor utbildningsinsats.
– Vi började med att utbilda våra egna medarbetare, 5-6 personer per gång. Men nu utbildar vi flera hundra medarbetare om dagen, från hela sjukhuset, via Skype. Efterfrågan är enormt stor just nu. Jag sitter dessutom hemma vid mitt egna köksbord och genomför utbildningarna, säger Fredrik Hansson, verksamhetsutvecklare inom Neurosjukvården på Sahlgrenska sjukhuset.