Enkät. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har skapat en enkät som kartlägger utskrivna covidpatienters biverkningar. Foto: Most Photos.

Sahlgrenskas enkät: Covidpatienters behov av eftervård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har skapat en enkät som kartlägger utskrivna covidpatienters biverkningar. På så sätt hoppas universitetssjukhuset fånga upp så många som möjligt som är behov av stöd i sin rehabilitering. Hittills har enkäten lett till insatser för runt 25 personer.

  • Publicerad 05:30, 22 jul 2020

Runt 200 utskrivna covidpatienter har svarat på Sahlgrenska Universitetssjukhusets enkät om biverkningar efter viruset. Av de svaren har 25 fall lett till insatser i form av att patienterna kallats in för bedömning av specialistsjukvården. Enkäten är både till för patienterna och vårdpersonalen. 

– Vi vill hitta de bland våra patienter som har kvarstående symptom och göra en kvalificerad bedömning av vilken hjälp de behöver. Det här är bra för patienterna och vi kan förhoppningsvis undvika stor belastning längre fram, säger Lena Olsson, överläkare och lungspecialist som varit med att ta fram enkäten, i ett pressmeddelande. 

Enkäten har skickats ut via vårdtjänsten 1177 till alla covidpatienter som blivit utskrivna från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Till de patienter som inte har ett aktiverat konto på vårdtjänsten har en påminnelse skickats via sms. Når man fortfarande inte patienten har man även skickat ett brev med posten. 

Hittills visar enkäten att många av de utskrivna covidpatienterna läker förbluffande bra, enligt överläkaren Lena Olsson. Av de 25 enkätsvar som har lett till insatser handlar det om patienter som, fortsatt sex veckor efter utskrivning, har svårt att komma igång med det dagliga livet eller sköta sig själva. Många har biverkningar så som andfåddhet, grav trötthet och kraftig muskelförsvagning. 

Enligt pressmeddelandet från Sahlgrenska Universitetssjukhus kan många utskrivna covidpatienter behöva stöd av en fysioterapeut då andningsmusklerna kan ha försvagats efter en långt tid i respirator. 

En handfull av patienterna som svarat på enkäten har fått skador på lungorna, bland annat i form av ärrbildningar, till följd av viruset. Dessa patienter kommer få uppföljande vård, eftersom man i dagsläget vet lite om hur lungorna läker efter covid-19. 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer fortsätta att skicka ut enkäten till utskrivna covidpatienter och hoppas fånga upp så många som möjligt. 

– Jag vill verkligen uppmana alla att svara, för att de som behöver vår hjälp ska få det, säger Lena Olsson, i pressmeddelandet.


 

Faktaruta om enkäten från Sahlgrenska

- Skickas ut via 1177.

- Går ut till alla covidpatienter som skrivits ut från Sahlgrenska.

- Innehåller 17 frågor om olika problem du kan ha efter covid-19.

- Frågorna är viktade för att kunna avgöra lämpligt nästa steg.

- Enkäten skickas ut sex veckor efter utskrivning. Intensivvårdspatienter får även enkäten i en tidigare vända, två veckor efter utskrivning.

- Utskicken påbörjades 3 juli.*

*Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11