Sahlgrenska. Flera intensivvårdsplatser öppnas nu i snabb takt. Foto: Mostphotos

Sahlgrenskas prognos: Coronatopp 1 april

Sahlgrenska sjukhuset förbereder sig inför att coronapandemin når sin topp runt den 1 april. – Det nu fastställda scenariot kommer löpande att behöva justeras beroende på förloppets utveckling, säger Per Karlsson på SU.

  • Publicerad 10:18, 23 mar 2020

Att arbeta med scenariosimuleringar är viktigt för att vi ska kunna vara steget före.

Det fanns farhågor, men helgen blev efter omständigheterna relativt lugn på de svenska sjukhusen enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Varje dag som vi ligger på den här nivån är ju en stor vinst för det betyder ju att risken för att vi ska få en riktigt hög och dramatisk våg minskar, sa Tegnell i SVT Agenda på söndagskvällen.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset utgår man utifrån ett huvudscenario där det kommer behövas omkring 75 intensivvårdsplatser utöver ordinarie kapacitet de kommande veckorna. Deras prognos är att toppen nås redan den 1 april.

– Vi följer noga, timme för timme, hur läget utvecklar sig och kommer att justera våra prognoser efter detta. Det nu fastställda scenariot kommer löpande att behöva justeras beroende på förloppets utveckling. Om scenariot ändras sker det genom beslut i G-SSL, eftersom scenariot utgör underlag för den planering som görs och genomförs, säger Per Karlsson, chef för G-SSL och förste chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Beslutet: Sahlgrenska flyttar operationer

Här skänker Ikea 50 000 andningsmasker till Sahlgrenska

I helgen vårdades 29 inneliggande patienter på sjukhuset. Sju av dem i respirator på IVA. I prognosen förbereder man sig nu för upp emot 200 patienter i slutenvård och cirka 40 i behov av IVO-platser.

– Att arbeta med scenariosimuleringar är viktigt för att vi ska kunna vara steget före och kunna vidta åtgärder för att kunna ta emot nya covid-19-patienter i den takt det behövs, säger Per Karlsson.

I omställnings- och utökningsarbetet ingår också att annan sjukvårdspersonal utbildas för att kunna bidra i intensivvården.

Sahlgrenska testar läkemedel mot corona

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57