Omtyckt. En utvärdering har visat att bilen betytt mycket för den drabbade. Den har också bidragit till färre sjukhusinläggningar. Foto: Bodil Hjelm

Säkrad framtid för akutbil till psykiskt sjuka

Försöket med en särskild ambulans för akut psykisk sjukdom har varit mycket framgångsrikt. Nu står det klart att bilen finansierats i minst ett och ett halv år till.

  • Publicerad 16:30, 28 sep 2017

Akutbilen är en ambulans för psykiskt sjuka men får inte kallas så eftersom den saknar bår. Bilen infördes 2016 och var då ett projekt mellan psykiatriska akutmottagningen på Östra sjukhuset och ambulanssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Finansieringen till aktubilen har dock varit osäker och hittills bestått av projektpengar, men efter ett nytt budgetbeslut i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd står det klart att bilen kan fortsätta rulla åtminstone till slutet av 2018.

– Vi är så nöjda att vi vill hitta en mer långsiktig lösning. Hur det blir efter 2018 kan jag inte säga nu, men jag har svårt att se att det skulle ändras. Vi vill ha bilen som ett komplement till övrig vård, säger Ann-Christine Andersson (S), andra vice ordförande i nämnden.

Vårdbedömning i hemmet

Syftet med akutbilen är kunna åka ut till den som drabbats av exempelvis svår ångest eller självmordstankar och göra en första medicinsk bedömning på plats. Bilen är bemannad med en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska.

Av de som bilen besöker kan 80 procent stanna kvar hemma, visar en ny utvärdering. Därmed får de som faktiskt körs till sjukhuset eller psykakuten också bättre vård, menar Ann-Christine Andersson.

– Huvudmotivet är att det är bra för patienten. Vi sitter inte och räknar kronor och ören här. Har man svår ångest är det dessutom ofta svårt att ta sig hemifrån, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG