Den Blåfenade tonfisken vägde 212 kilo och såldes för nästan 34 000 kronor. Foto: Göteborgs fiskeauktion

Sällsynt fångst på fiskeauktionen – 70 år sen sist

För första gången på väldigt länge har en Blåfenad tonfisk sålts på Göteborgs fiskeauktion. – Det är väldigt ovanligt, det har nog inte hänt på nästan 70 år, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskeauktion.

  • Publicerad 18:00, 15 aug 2017

Den Blåfenade tonfisken var vanligt längs Västkusten på 1930-talet men på 70-talet försvann den nästan helt på grund av överfiske. I dag är den blåfenade tonfisken fredad enligt svensk fiskelagstiftning.

– Allt riktat fiske mot tonfisken är förbjudet men skulle den fångas i samband med annan fisk så får den tas upp. Och med godkännande från Havs- och vattenmyndigheten får den säljas, förklarar Martin Rydgren, utredare på myndigheten.

Tonfisken som fångats vägde 212 kilo och såldes för 160 kronor kilot, alltså nästan 34 000 kronor. Den summan kan låta som mycket men enligt Roger Thilander är det snarare i underkant.

– I Danmark får de in ganska mycket tonfisk och där ligger kilopriset på omkring 360 kronor, säger han.

Även om det i dag är sällsynt att se Blåfenad tonfisk i svenska vatten så tror Roger att den är påväg att återvända.

– Jag har hört rapporter om att man har siktat tonfisk så det känns som att det är på väg tillbaka vilket vi tycker är jättekul.

Skiljer sig den Blåfenade tonfisken mycket smakmässigt från vanliga tonfisken?

– Själv har jag aldrig smakat, men den är ju en delikatess så något speciellt måste det ju vara, avslutar Roger Thilander.

Blåfenad tonfisk

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön.

Arten blir upp till 3 meter lång och kan väga 500 kilo.

Den är fredad enligt svensk fiskerilagstiftning vilket innebär att det är förbjudet att fiska efter arten.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11