Den Blåfenade tonfisken vägde 212 kilo och såldes för nästan 34 000 kronor. Foto: Göteborgs fiskeauktion

Sällsynt fångst på fiskeauktionen – 70 år sen sist

För första gången på väldigt länge har en Blåfenad tonfisk sålts på Göteborgs fiskeauktion. – Det är väldigt ovanligt, det har nog inte hänt på nästan 70 år, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskeauktion.

  • Publicerad 18:00, 15 aug 2017

Den Blåfenade tonfisken var vanligt längs Västkusten på 1930-talet men på 70-talet försvann den nästan helt på grund av överfiske. I dag är den blåfenade tonfisken fredad enligt svensk fiskelagstiftning.

– Allt riktat fiske mot tonfisken är förbjudet men skulle den fångas i samband med annan fisk så får den tas upp. Och med godkännande från Havs- och vattenmyndigheten får den säljas, förklarar Martin Rydgren, utredare på myndigheten.

Tonfisken som fångats vägde 212 kilo och såldes för 160 kronor kilot, alltså nästan 34 000 kronor. Den summan kan låta som mycket men enligt Roger Thilander är det snarare i underkant.

– I Danmark får de in ganska mycket tonfisk och där ligger kilopriset på omkring 360 kronor, säger han.

Även om det i dag är sällsynt att se Blåfenad tonfisk i svenska vatten så tror Roger att den är påväg att återvända.

– Jag har hört rapporter om att man har siktat tonfisk så det känns som att det är på väg tillbaka vilket vi tycker är jättekul.

Skiljer sig den Blåfenade tonfisken mycket smakmässigt från vanliga tonfisken?

– Själv har jag aldrig smakat, men den är ju en delikatess så något speciellt måste det ju vara, avslutar Roger Thilander.

Blåfenad tonfisk

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön.

Arten blir upp till 3 meter lång och kan väga 500 kilo.

Den är fredad enligt svensk fiskerilagstiftning vilket innebär att det är förbjudet att fiska efter arten.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12