Den Blåfenade tonfisken vägde 212 kilo och såldes för nästan 34 000 kronor. Foto: Göteborgs fiskeauktion

Sällsynt fångst på fiskeauktionen – 70 år sen sist

För första gången på väldigt länge har en Blåfenad tonfisk sålts på Göteborgs fiskeauktion. – Det är väldigt ovanligt, det har nog inte hänt på nästan 70 år, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskeauktion.

  • Publicerad 18:00, 15 aug 2017

Den Blåfenade tonfisken var vanligt längs Västkusten på 1930-talet men på 70-talet försvann den nästan helt på grund av överfiske. I dag är den blåfenade tonfisken fredad enligt svensk fiskelagstiftning.

– Allt riktat fiske mot tonfisken är förbjudet men skulle den fångas i samband med annan fisk så får den tas upp. Och med godkännande från Havs- och vattenmyndigheten får den säljas, förklarar Martin Rydgren, utredare på myndigheten.

Tonfisken som fångats vägde 212 kilo och såldes för 160 kronor kilot, alltså nästan 34 000 kronor. Den summan kan låta som mycket men enligt Roger Thilander är det snarare i underkant.

– I Danmark får de in ganska mycket tonfisk och där ligger kilopriset på omkring 360 kronor, säger han.

Även om det i dag är sällsynt att se Blåfenad tonfisk i svenska vatten så tror Roger att den är påväg att återvända.

– Jag har hört rapporter om att man har siktat tonfisk så det känns som att det är på väg tillbaka vilket vi tycker är jättekul.

Skiljer sig den Blåfenade tonfisken mycket smakmässigt från vanliga tonfisken?

– Själv har jag aldrig smakat, men den är ju en delikatess så något speciellt måste det ju vara, avslutar Roger Thilander.

Blåfenad tonfisk

Tonfisk lever i fria vatten ned till 500 meter djup i norra Atlanten och norra Stilla havet. Sommartid syns den sällsynt vid svenska västkusten, men har anträffats ända ner i Öresund och södra Östersjön.

Arten blir upp till 3 meter lång och kan väga 500 kilo.

Den är fredad enligt svensk fiskerilagstiftning vilket innebär att det är förbjudet att fiska efter arten.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57