Såld. Bostadsbolaget tar över Hammarkulletorget från GöteborgsLokaler. Foto: Lina Isaksson

Sålt – Hammarkulletorget får ny ägare

Hammarkulletorget får nya ägare vid årsskiftet. Det är Bostadsbolaget som köper centrumdelarna av GöteborgsLokaler för att lyfta platsen.

  • Publicerad 06:07, 5 dec 2020

Det handlar om att lyfta torget till hammarkullebornas glädje.

Kicki Björklund, vd, Bostadsbolaget. Foto: Pressbild

Allmännyttiga Bostadsbolaget äger majoriteten av lägenhetsbeståndet i Hammarkullen sedan bolaget köpte omkring 890 hyresrätter av Carnegies år 2016.

Vid årsskiftet köper de även Hammarkulletorg av GöteborgsLokaler.

– Utvecklingen av Hammarkullen kommer inte vara gratis, utan kosta pengar. Men syftet med utvecklingen är att skapa nytta för alla våra hyresgäster och då är det naturligt att vi även tar hand om centrumdelarna. Vi vill stärka Hammarkullen genom att utveckla torget utifrån det som hammarkulleborna önskar sig, säger Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget.

Blerta vill ge tillbaka till Folkets hus

Bort från polisens lista

Beslutet togs av Framtidenkoncernens styrelse i november och är en del i uppdraget att förflytta Hammarkullen från polisens lista över särskilt utsatta områden.

När kommer hammarkulleborna att märka förändringen?

– Så snart som möjligt. Vi har redan startat ett detaljplanearbete med Stadsbyggnadskontoret och så snart den är fastställd kan vi börja bygga, säger Kicki Björklund och tillägger:

– Det kommer också finnas möjlighet att tycka till under tiden. Det handlar om att lyfta torget till hammarkullebornas glädje.

Samtidigt pågår en satsning på totalt 11 miljarder från Framtidenkoncernens håll som innebär att på fem år ska Göteborgs sex ”särskilt utsatta områden", där Hammarkullen ingår, lyftas bort från polisens lista.

Nu rustas Hammarkullen upp

Mer om torgköpet:

Transaktionen gäller fastigheten Hjällbo 37:40 med adresserna:

Hammarkulletorget 61, 66: butiker, kontor, samlingslokaler och utbildning. Hammarkulletorget 63: bad och fritidsgård. Hammarkulletorget 62 A: äldreboende och träffpunkt. Hammarkulletorget 62B: bibliotek, utbildning, korttidsboende, vård, Folkets hus, samlingslokal och café.

Både GöteborgsLokaler och Bostadsbolaget ingår Framtidenkoncernen.

Efter försäljningen kommer GöteborgsLokaler fortsatt hantera den ekonomiska förvaltningen samt centrumutveckling på uppdrag för Bostadsbolaget. Den tekniska förvaltningen går över till Bostadsbolaget.

Källa: Bostadsbolaget

Visa merVisa mindre