Till salu. Vid Kornhalls färja har det funnits kiosk sedan 1950-talet. Foto: Privat

Sam säljer klassiska glasskiosken på Hisingen

Glasskiosken med anor från 50-talet vid Kornhalls färja är till salu. Nu hoppas nuvarande ägaren att nya krafter tar över och väcker liv i den klassiska vägkiosken.

  • Publicerad 11:34, 15 nov 2020

Det är roligt för den första kiosken byggdes 1954.

I färjeläget vid Nordre Älv tar såväl Hisingen som vägen slut. Där, intill Kronhallsfärja, står en glasskiosk som har försörjt boende och förbipasserande med färdkost och godsaker i över ett halvt sekel.

– Det är roligt för den första kiosken byggdes 1954 så det har funnits kiosk där sedan 50-talet, säger Sam Andersson.

Han är den senaste ägaren och har haft kiosken i sju år men hållit den öppen i sex.

I våras i samband med att coronapandemin blev ett faktum tog han beslutet att inte öppna mer.

– Pandemin har påverkat mycket. Både jag själv och många stammisar är äldre och då kändes det inte rätt längre.

Klassiska kiosken får nytt liv

Nya krafter får ta över

Nu hoppas Sam Andersson att nya krafter tar över stugan och väcker liv i den gamla kiosken som han har lagt upp till försäljning på Blocket:

"Stuga och före detta kiosk med möjlighet att åter driva kiosk eller annan affärsverksamhet, belägen vid Kornhalls färja med gott om förbipasserande och köande pendlare samt sommargäster."

– Jag är själv redo för pensionen och har köpt ett gammalt hus som jag håller på att renoverar så jag har fullt upp. Nu får någon annan ta över, säger han.

Vägens ände. Kornhallsleden går mellan Kornhall och Gunnesby i Nordre älv. Foto: Privat

Kornhallsleden

Kornhallsleden går mellan Kornhall och Gunnesby i Nordre älv.

Färjeledens längd är 200 meter och överfartstiden är två minuter. Linfärjan drivs med eldrift genom kabel. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.

Färjeleden påbörjades 1850 och 1945 tog statliga Vägverket tog över driften.

1951 satte man in den första motordrivna färjan på leden.

Båda älvstränderna är naturreservat och Natura 2000-område. Gränsen mellan Kungälvs kommun och Göteborgs kommun går mitt i älven.

Källa: Trafikverket/Wikipedia

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20