Samarbete i Gamlestaden trappas upp

Gamlestaden och Kviberg växer. Det gör även samarbetet mellan fastighetsägarna och de privata och kommunala aktörer som vill utveckla området i rätt riktning. – Vi vill säkerställa att man inte bygger in otrygghet och barriärer, säger Gitte Caous, stadsdelsdirektör Östra Göteborg.

  • Publicerad 11:50, 11 maj 2018

Vid millenieskiftet var Gamlestaden en stökig stadsdel med hög kriminalitet. För att vända trenden bildades Fastighetsägare i Gamlestaden, en förening som enligt BID-metoden (Business Improvement District) ville förändra områdets skamfilade rykte.

Sedan dess har ett tiotal partners anslutit, däribland stadsdelen Östra Göteborg som nu vill stärka samarbetet med ett avtal.

– Det är juridiskt bindande. Vi vill lägga pengar i en gemensam pott och titta på vad som är högst prioriterat så att vi kan samordna oss, säger Gitte Caous.

I avtalet ska det bland annat framgå vem som har ansvar för att finansiera väktare, stadsodlingar och andra insatser i stadsdelen. Dessutom ska en heltidstjänst tillsättas för att samordna insatserna.

Gamlestaden upplevs som ett ganska tryggt område idag. Varför utökas samarbetet?

– Det finns mer kvar att göra. Nu när det byggs mycket behöver vi diskutera hur den unika karaktären behålls. Vi vill också säkerställa att de nya aktörer som flyttar in inte bygger in otrygghet och barriärer mellan de socioekonomiska skillnader som trots allt finns i området.

BID

Betyder Businss Inprovement District. Startade i Toronto av handlare som tillsammans lyckades bryta en nedåtgående spiral av förfall. Målsättningen är att förbättra affärerna genom att satsa investeringar och satsningar i området.

Källa: bidsinsweden

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG