Vite. Efter tillsynen av moskén tog länsstyrelsen beslutet om att ge föreningen ett föreläggande om vite. Foto: Leif Oldenburg

Samlades för många vid fredagsbönen – riskerar böter

Under fredagsbönen samlades för många personer samtidigt vid en moské i Biskopsgården. Det resulterade i att Länsstyrelsen Västra Götaland för första gången beslutade om ett föreläggande om vite. "Vi kände att det var det som krävdes för att få stopp på framtida sammankomster" säger Lotta Sahlin Skoog.

  • Publicerad 19:09, 21 apr 2021

Den 9 april gjorde länsstyrelsen en tillsyn vid en moské i Biskopsgården. Under tillsynen fylldes moskén, som ligger i ett flerfamiljshus, snabbt av besökande som ville delta i fredagsbönen. Enligt Lotta Sahlin Skoog, tillsynsstrateg på länsstyrelsen, så var det betydligt fler än åtta personer i lokalen.

– Vi blev kontaktade av polisen som hade observerat att flertalet personer hade samlats på platsen. Vi åkte ut samma dag och när handläggarna kom fram till platsen såg vi att det var betydligt fler än åtta personer som hade samlats. Det var ett 50-tal minst, berättar hon.

Länsstyrelsens tillsyn gjordes i enhet med den tillfälliga pandemilagen som bland annat reglerar hur många personer som får vistas tillsammans vid allmänna sammankomster. I nuläget är det max åtta personer.

– Till slut blev det fullt i moskén och då gick ett antal till en närliggande fotbollsplan för att hålla fredagsbön där istället.

Vägrade stänga

Polisen och länsstyrelsens handläggare hade en dialog med föreningens ordförande samt moskéns imam.

– Den respons vi fick var att de ansåg att de var en sluten samling och att det inte handlade om en allmän sammankomst. Indikationerna vi fick var att de inte tänkte dra ner på eller stänga verksamheten.

I januari fick länsstyrelsen ansvar att utföra tillsyn för att kontrollera att den tillfälliga pandemilagen följs. Sedan dess har man i Västra Götaland utfört 1 200 kontroller av bland annat gym och butiker.

Vite 50 000

Efter tillsynen av moskén tog länsstyrelsen beslutet om att ge föreningen ett föreläggande om vite. Varje gång det sker en liknande sammankomst i moskén kommer föreningen behöva betala 50 000 kronor.

– Vi kände att det var det som krävdes för att få stopp på framtida sammankomster, säger Lotta Sahlin Skoog.

Lotta Sahlin Skoog, tillsynsstrateg på länsstyrelsen. Foto: Privat

Vi är GBG