Sänkt straff. HD säker straffet för dömd gängledare. Foto: Mostphotos

Sänkt straff för grovt kriminell på Hisingen

En gängledare från Hisingen som är dömd till nio års fängelse för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott får sänkt straff. Anledningen är att Högsta Domstolen menar att en miss begåtts.

  • Publicerad 16:25, 24 sep 2020

En utpekad, nu 32-årig, gängledare från Göteborg dömdes i oktober i fjol till 2,5 års fängelse för grov utpressning.

I februari dömdes han till ytterligare ett fängelsestraff – 6,5 år för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri.

Hovrätten skärper dom för utpekad gängledare

Den senare domen har överklagats till Högsta domstolen (HD) som nu sänker straffet till fängelse i fyra år och två månader.

Anledningen är att Högsta domstolen menar att den kriminella mannen borde ha dömts för brotten i en och samma dom.

Det innebär att om samtliga brott avhandlats under samma rättegång hade straffet blivit sju år. 

"Med hänsyn framför allt till att den tilltalade redan har dömts till ett fängelsestraff för den grova utpressningen – vilket hovrätten inte på föreskrivet sätt hade beaktat – bestäms påföljden dock i detta mål till fängelse i fyra år och två månader.", skriver Högsta Domstolen i ett pressmeddelande.

– Det är en miss hovrätten har begått, att inte beakta den domen, säger Ulrika Stenström, justitiesekreterare vid HD till GT.

Gängledare flyttas till säkerhetsavdelning

Fångats av poliskamera

Bakgrunden till domen är bland annat att gängledaren tillsammans med två andra greps av polisen i januari förra året efter att de hade fångats på film av en poliskamera.

Trion rörde sig då runt ett garage där man senare hittade en kulspruta och en stulen bil.

När gängmedlemmarnas stoppades av polisen hittades även en så kallad admintelefon i bilen som männen färdades i.

Telefonen kunde kopplas till en spårsändare som placerats på olika bilar som ägdes av det rivaliserande gänget i området.

En av bilarna tillhörde en 22-åring som vid flera tillfällen hade varit måltavla i konflikten mellan de olika falangerna.

"Inga tvivel"

Under tingsrättsförhandlingarna hävdade åklagaren att alla de tre inblandade männen hade haft såväl motiv som kapacitet att döda 22-åringen.

Efter att polisen lyckats knäcka koden till 31-åringens mobiltelefon har bevisen mot honom stärkts. Hovrätten anser att det inte längre finns några tvivel om att ”..mannens syfte var att ta livet av målsäganden”.

Vi är GBG