Säpo har medverkat i utredningen sedan förra veckan. Foto: Polisen

Säpo utreder män från Västra Frölunda

Säpo tar över utredningen av de tre män som greps i Tynnered förra veckan. – Det är inom ramen för vårt uppdrag, det vill säga att skydda rikets säkerhet, säger presschefen på Säpo.

  • Publicerad 18:11, 8 nov 2017

– Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen av ärendet inom ramen för vårt uppdrag, det vill säga att skydda rikets säkerhet. Vi har sedan i fredags morse i förra veckan medverkat i utredningen och arbetat nära tillsammans med polisen, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.  

Det var i torsdags kväll förra veckan som de tre männen greps i en lägenhet i Tynnered. I lägenheten hittade polisen bland annat vapen, sprängmedel och nazistsymboler.

Under måndagen häktades alla tre på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den äldre mannen misstänks även för grovt vapenbrott.

Det handlar om en man i 50-årsåldern som tidigare har varit engagerade i nazistiska Svenska motståndsrörelsen (nuvarande Nordiska motståndsrörelsen) och högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

De andra häktade är en man i 30-årsåldern och en man i 25-årsåldern som är släkting till den den äldre mannen.

De två yngre är tidigare dömda för bland annat misshandel, narkotikabrott och rattfylleri.

Enligt uppgifter till GP greps mannen i 30-årsåldern även några dagar tidigare när han och en annan man försökte bryta upp ett vapenskåp i en gångtunnel.

Alla tre erkänner brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den äldre mannen erkänner också vapenbrott av normalgraden. 

Åtal ska vara väckt senast den 20 november.

Hotnivån i Sverige

Terrorhotbedömningen för Sverige ligger oförändrad på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

Inom ramen för denna nivå ryms att ett terrorattentat kan inträffa.

Källa: Säpo

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG