Sår ett frö för naturlig odling

Med ekologiska grönsaksodlingar, skogsjordbruk och höns vill Lilla jordbruket odla mat utan negativ klimatpåverkan. Och snart öppnar gårdsbutiken.

  • Publicerad 07:00, 15 apr 2017

Lugnet före stormen råder på den lilla gården ett stenkast från samhället i Olofstorp. På väggen hänger odlingsplaner och på gården snickras det mobila hönshuset som ska hysa de 50 hönsen som anländer i mitten av april.

– Det blir mer jobb med ett mobilt hus, men det är absolut värt det. Hönsen kommer att bli en del i kretsloppet, säger Hanna Olovson som tillsammans med vännerna Olle Olsson och Elsa Stenström driver Lilla jordbruket.

Förra sommaren smög man igång odlingarna, men årets säsong är den första riktiga då man också planerar att sälja ägg och grönsaker. Tanken är att verksamheten ska stå på tre ben. Förutom grönsaksodlingarna vill man även inkludera ett socialt projekt för långtidsarbetslösa samt en agroforestry eller skogsjordbruk.

– Det innebär att vi odlar träd, buskar och nötter i kombination med djurhållning. Det är en långsiktig odling som ger mer och mer och där vi inte förstör marken genom att plöja eller tillsätta konstgödsel som i konventionella jordbruk. Här får hönsen göra jobbet vilket ger ett positivt klimatavtryck, säger Hanna Olovsson.

Än så länge är det bara hon som arbetar heltid med verksamheten medan Olle pluggar och Elsa som är utbildad socionom jobbar. Från den 1 juni räknar man med att kunna börja sälja egna ägg från hönsen som är av rasen Brun Lohman - det mesta via äggprenumerationer men även direkt på gården. Av de fyra odlingsbara hektaren som arrenderas av kommunen kommer bara en mindre del att brukas till en början.

– Det är skönt att börja småskaligt och se vad som funkar. Det är också intressant att veta hur småskalig man kan vara och ändå få det att gå ihop ekonomiskt. Men vi vill vara en öppen gård där människor ska få tillgång till ekologisk och lokalproducerad mat.

Gårdsbutiken slår upp portarna den 1 augusti.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG