"Satans fastigheter": Jag gör det av kärlek till grannarna

Saknar ni "Satans fastigheter"? Lugn, det har bara varit jul- och nyårsledigt. "Jag håller i det, att bli polisanmäld är alltid kul", säger personen som säger sig ligga bakom detta numera välkända alias i en intervju med GöteborgDirekt.

  • Publicerad 06:00, 3 jan 2017

Det var efter beskedet om att sex toalettbås på gården skulle räcka till trettio hushåll under en renovering på Pennygången, som "Satans fastigheter" vässade pennan.

Satirlapparna, med slangbellan riktad mot hyresvärden Stena fastigheter, har blivit en viral jättesnackis och områdets eget David mot Goliat-drama som hyresgästerna följer med spänning.

– Det måste belysas, jag uttryckte mina grannars förtvivlan i en röst. Vissa får ersättningslägenheter men det är bara ett fåtal. Man tänker på alla de äldre till exempel som ska ut och halka i kylan på nätterna, säger "Satans fastigheter" i en Skype-intervju med GöteborgDirekt.

Han har själv bott på Pennygången i några år men ingen vet att det är han som ligger bakom de uppmärksammade lapparna som polisanmälts av hyresvärden. När grannarna för dem på tal sitter pokeransiktet där det ska.

Majoriteten han pratat med är positiva till protesten, säger han.

– Att inte gå ut med det har en ännu större effekt tror jag och det hade nog inte varit så kul att ha Stena som värd om de visste att det var jag. När man kan polisanmäla sånt här så vet jag inte var gränsen går, säger han.

Blir du inte rädd?

– Absolut inte. Jag vet ju vad de skulle ha för case mot mig och jag känner mig trygg. Deras reaktion gör ju den stora nyheten, att man polisanmäler och inte tar upp någon diskussion.

Har du någon förståelse för att de vill skydda sitt varumärke?

Nej egentligen inte. Har du läst 15 poäng marknadsföring på högskolan ska du inte ha reflexen att polisanmäla, säger han.

Efter tre, av hyresgästerna bejublade, lappar har det nu varit tyst i några veckor från "Satans fastigheter".

Men det är inte slut på skriverierna, bara storhelgsledigt. Att lapparna skulle få ett sådant genomslag hade han bara delvis räknat med.

– Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, men jag tror det visat på ett intresse för de boendes situation och även den skeva maktbalansen mellan hyresgäster och hyresvärd.

Så vad vill då den strävsamma lappskrivaren på Pennygången att hyresvärden ska göra? Förutom att jobba för en bättre dialog med sina hyresgäster, finns det två saker som enligt honom saknas.

– Jag tycker generellt att organisationer saknar humor och kärlek. Det är kärleken till mina grannar som får mig att göra det här, säger han.

Läs vår tidigare rapportering här:

Satirlappar på Pennygången – nu svarar Stena med polisanmälan

Bajamajor fick boende att skita i etiketten

Sex toaletter till trettio hushåll

Pennygången – detta har hänt

2012 kom besked om att Pennygången skulle renoveras, med hyreshöjningar på över 60 procent. 2014 kunde Hyresgästföreningen och Stena fastigheter enas om en 14 procentig höjning – och mindre omfattande renoveringar. Det skriver Hem&Hyra.

Konflikterna fortsätter. Tidigare i år meddelade Stena att sex toalettbås på gården skulle räcka till trettio hushåll under en badrumsrenovering, vilket fått kritik av de boende.

I början av december satte "Satans fastigheter" upp sin första lapp, som polisanmälts av hyresvärden.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57