Satsar extra på aktiviteter för unga i sommar

Längre öppettider på fritidsgårdarna i nordost, utökade möjligheter för föreningar att söka stöd för aktiviteter riktade till unga samt fler sommarjobbsplatser. Så satsar Göteborgs stad på unga i Nordost i sommar.

  • Publicerad 06:30, 13 jun 2021

Tillsammans med polisen är vår bedömning att det är relativt lugnt i Hjällbo nu och då kan vi backa med våra akuta insatser.

Efter att en man i 45-årsåldern sköts ihjäl på torget i Hjällbo den 30 maj öppnade socialförvaltningen Nordost upp krisstöd för medborgarna.

Den insatsen avslutades i måndags berättar Ing-Marie Larsson, avdelningschef Stadsområde, välfärd och fritid.

– Det som hände var förfärligt. Och det är klart att människor känner sig väldigt berörda vid en sådan händelse, det är en väldigt mänsklig reaktion, säger hon och tillägger:

– Tillsammans med polisen är vår bedömning att det är relativt lugnt i Hjällbo nu och då kan vi backa med våra akuta insatser och lägger fokus igen på vårt löpande arbete.

I veckan som kommer är det dags för sommarlovsavslutningar för grundskolan och därför riktar nu socialförvaltningen blicken mot sommarens aktiviteter för unga. Som det i år blir extra mycket av.

25 miljoner i stadsbidrag

För i mars stod det klart att Göteborgs stad skulle få över 43 miljoner i riktade statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden. Av den potten fördelades runt 25 miljoner kronor till socialförvaltningen Nordost.

– Tillsammans med pandemiperspektivet, att fler invånare även i år kommer att välja att stanna på hemmaplan under semestern, gjorde att vi tidigt i vår började planera för sommaren, berättar Ing-Marie Larsson.

Stadsbidraget gör det exempelvis möjligt för fritidsgårdarna att ha öppet extra länge. Hjällbo fritidsgård är öppet hela sommaren och där kommer det arrangeras utflykter, läger och turneringar.

– Fritidsgårdarna närmare fördubblar sina öppettider i sommar och vi kommer att ha förstärkning av våra fältarbetare som kommer att jobba både dag- och kvällstid hela sommaren.

Fler feriejobb

Ännu fler elever i årskurs åtta och nio har även haft möjligheten att få feriejobb under sommaren. Totalt kommer 1 447 ungdomar från Nordost att ha feriejobb i sommar.

Men det är inte bara Göteborgs stad som står för sommarlovsaktiviteterna.

– Socialnämnden har valt att ge föreningslivet utökade möjligheter att söka föreningsbidrag i år, förklarar Ing-Marie Larsson.

I skrivande stund har inte politikerna i nämnden klubbat igenom föreningarnas ansökningar än. Men förslagen som kommit in handlar bland annat om musikworkshop, simskola på Hammarbadet och Angereds Arena samt lägerverksamhet.

Ing-Marie Larsson, avdelningschef socialförvaltningen Nordost. Foto: Göteborgs stad