DOG. Hjärt-lungräddning sattes in, men patienten avled Foto: Mostphotos

Satte smörgås i halsen på Sahlgrenska – dog

En patient som vårdades på Sahlgrenska lämnades ensam när hen åt en smörgås. Smörgåsen fastnade i halsen och patienten avled. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 14:07, 21 feb 2020

Händelsen inträffade i januari förra året på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Den multisjuka patienten var inlagd för vård efter att hen ramlat. Patienten behövde inte operera men hade fått en liten blödning under hårda hjärnhinnan.

På avdelningen saknades rutiner för övervakning av patienter med skallskada. Patienten fick en smörgås och under ett obevakat ögonblick satte hen smörgåsen i halsen och fick akut luftvägsstopp vilket ledde till syrebrist och hjärtstillestånd.

När vårdpersonalen upptäckte vad som hade hänt påbörjades hjärt- och lungräddning och matresterna plockades upp ur halsen. Men det var för sent. Patienten avled.

Nu har Sahlgrenska anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg som nu ska granska det inträffade. Det visar Ivo-anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57