Solenergi. Snart får Säve Sveriges största solcellspark.

Säve får landets största solcellspark

Göteborg Energi ska bygga Sveriges största solcellspark i Säve. Energin som produceras kommer att räcka för hushållselen till 1 000 villor under ett år.

  • Publicerad 10:00, 6 jun 2018

– Det finns en stark efterfrågan hos våra kunder att köpa lokalproducerad förnyelsebar el. Här hade vi möjlighet att bygga den här storleken samtidigt som vi kunde ta emot den el som produceras, vilket annars kan vara en begränsning, säger David Hellström, försäljning- marknadsdirektör Göteborgs Energi.

Området, strax norr om flygfältet motsvarar nästan 16 fotbollsplaner, vilket blir den största yta som hittills bebyggts med solceller. Marken har tidigare använts för bete, men kommer när det står klart att kunna ge hushållsel åt 1 000 villor under ett års tid.

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, VD på Serneke som äger marken och som också kommer köpa upp den mesta av energin.

Solcellerna monteras någon meter över marken i långa rader och sitter vinklade mot solen. Det finns även möjlighet att även fortsättningsvis ha betesdjur på platsen.

– I Varberg har man exempelvis får som går under och betar. Här arrenderar vi marken av Serneke och det är lätt att återställa den om man i framtiden skulle vilja göra något annat, säger David Hellström.

Det är varmt och soligt nu, men hur effektiva är de annars?

– Man kan se på andra solcellsanläggningar att man får ut ungefär lika mycket energi oavsett om det är en fin sommar eller inte.

Fastighetskontoret har tagit fram fler markområden som skulle kunna bebyggas med solceller och David Hellström tror att det kan bli aktuellt på fyra, fem platser till. Bygget av parken i Säve ska vara klart i november.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG