MOTVIND. Far och son McGuinness jobbar båda i motvind, men på olika sätt. Foto: Kristian Risenfors

Sävefestivalen tillbaka: ”Jag tror på det här”

Andra upplagan av Sävefestivalen närmar sig. Efter förra årets succé satsar grundare Jim McGuinness återigen på en festival för alla. Men det är inte helt utan motvind.

  • Publicerad 13:15, 21 jul 2019

En tapas-kväll med bandet var det enda Jim McGuinness hade arrangerat fram till förra året. Då startade han Sävefestivalen som nu är tillbaka för en andra upplaga.

Sävefestivalen klar för fortsättning sommaren 2019

Satsar på en ny musikfestival i Säve

Sedan förra året har festivalen växt till två scener. En av årets stora utmaningar är krocken med Gyllene Tiders avskedsspelning på Ullevi.

– Det kommer alltid krocka med något. Det gör inget. Men jag hoppas bara att man förstår att det bygger på att folk kommer. Det här är ingen skattefinansierad stadsfestival. Jag har inga sponsorer som bidrar med pengar, säger Jim.

Förra året fick han till och med betala lite ur egen ficka för att festivalen skulle gå i mål.

– Jag fick betala för att folk skulle få komma och ha kul...

– Det har varit lite tufft eftersom det är många som varit ovana vid en uppstickare från Hisingen, både från kommunens sida och några lokala aktörer. Men jag fortsätter att kämpa för att detta är något jag tror på, säger Jim.

Förra året såldes totalt 700 biljetter, men kapaciteten är större än så.

– I tillståndet har jag plats för några tusen, säger Jim.

Jim arbetar i motvind. Precis som pappa Jack McGuinness som i början av 70-talet var med startade proggrockbandet med namnet Motvind.

– Jag och tjejen lånade en lägenhet i Haga. Replokalen låg uppför en lång backe på Sprängkullsgatan. En morgon kämpade jag mig upp där i en jävla motvind och regn. Då kom jag på det, Motvind ska fan bandet heta. Alla tror att det har en djup politisk betydelse, men så är det inte, säger Jack.

När Jim och hans syskon föddes avtog det intensiva turnerandet även om bandet fortsatt att spela. Under uppväxten hittade också Jim till musiken, men efter skolan var han vilsen. Han fastnade i soffan framför TV:n i Angered tills pappa Jack tröttnade.

– Jag anmälde honom till en audition som musikalartist i Spanien, i hans namn. Men det är väl preskriberat nu, säger Jack.

Jim åkte och fick jobbet. Han blev kvar i några år innan han och frun flyttade till England där de tog över Abba Vision, ett hyllningsband till Abba.

Efter ytterligare några år, när barnen kom, lockade Sverige och familjen hamnade i Säve. Jim fortsatte turnerandet med sin Abba-show till det kom till en punkt när han tröttnade på att jaga spelningar. Det fanns fler sätt att förmedla musik. Idén till Sävefestivalen föddes.

– Jag ville starta en festival för alla där Hisingen skulle vara en röd tråd igenom allt. Hisingen saknade en bred festival och för många är Hisingen förknippat med all negativ medial press om tråkiga saker som händer här. Då känns det bra att göra något roligt, något positivt för alla, säger Jim.

Årets upplaga av Sävefestivalen bjuder på Snowstorm, M-Rock, Lollo Gardman, Pirata, Just Lizzy, Vandor och Allgott och Villgott. Men också Jims eget band Vision – Tritute to Abba och pappa Jacks Motvind.

– Jag bad om att inte vara med i år. Jag ville inte att det skulle uppfattas som nepotism, så jag är med under tvång, säger Jack.

– Det blev ju en stor grej förra året. Många kom bara för att se er eller Snowstorm, så det är klart att ni skulle vara med i år igen, säger Jim

Han berättar att urvalet av band görs med hjärtat.

– Jag väljer inte ut band för att jag känner någon eller för att jag ska tjäna mycket pengar. Då hade jag satsat på en stor DJ som lockar 18-åringar. Det ska vara bra band som kanske inte får möjlighet att spela på de skattefinansierade festivalerna. Ta Just Lizzy till exempel. De är grymma och har turnerat i hela Europa men får inget utrymme här i stan oavsett hur mycket de ringer. Det är exakt en sådan grej Sävefestivalen ska stå för, säger Jim.

Hur ställer du dig till om exempelvis Göteborgs Stad skulle vilja vara med och arrangera?

– Om någon vill samarbeta eller ta det ett steg uppåt så absolut! Med hjälp utifrån kan det bli ännu bättre, men ståndpunkterna som jag har nu måste vara kvar. Det ska vara något för alla och det ska vara humana priser.

Hur ser drömscenariot ut för Sävefestivalen om fem år?

– Det är att folk ser Sävefestivalen som en traditionell sak att gå på första helgen i augusti. Att man planerar sin semester efter Sävefestivalen, och inte väntar för att se hur vädret blir, säger Jim McGuinness.

Sävefestivalen

När: 3 augusti.
Var: Tuve Kyrkväg 200.
Vad: Familje- och musikfestival.
Program: Familjefestival 12–15.30 och musikfestival 17–23.
Band: Snowstorm, M-Rock, Just Lizzy, Vision, Motvind, Vandor, Pirata, Lollo Gartman, Allgott & Vilgott.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11