Scandinavium renoveras i väntan på ny arena

Restaurang för 400 sittande gäster och en helt ny entré är några förändringar när Scandinavium renoveras. Detta trots att arenan planeras att ersättas inom ett par år.

  • Publicerad 06:00, 5 apr 2017

Göteborgarna ska få en arena de förtjänar.

Var, när och hur en ny multiarena kan byggas är frågor kommunstyrelsen hoppas få svar på i en utredning som presenteras i höst. Sedan förra året råder (nästan) en politisk enighet angående en ny arena i Göteborg.

– Utifrån att de politiska blocken även fortsätt är överens och att utredningen ger svar på några av de frågor kommunstyrelsen ställde för att kunna komma vidare hoppas vi på en ny arena senast 2023, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i fastighetsnämnden.

Ska rivas på sikt

Scandinaviums bäst-före-datum har precis som Valhallabadet passerat. Om en ny arena byggs är inriktningen att Scandinavium ska rivas på sikt. Men innan dess ska den nu renoveras för drygt 100 miljoner kronor.

Första etappen i renoveringen startade redan förra året med en rad mindre åtgärder som nya rullstols-platser, nya teleskopläktare och en rad brand- och utrymningsåtgärder. Den andra etappen, som påbörjas nu i maj, kommer ge mer synliga förändringar för göteborgarna.

– Den utvändiga marken runt arenan renoveras och får samtidigt en uppgradering. Entréhallen på plan 1 utökas och ny entré byggs. Nya större glaspartier sätts in på hela plan 2 och vid biljettkassan. Hiss och nya trapphus tillkommer också, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

Ny restaurang

Utöver förändringarna vid entrén ska också en helt ny restaurang byggas på plan 2 där det i dag är kontor. Evenemangsrestaurangen med kök ska ha plats för 400 sittande gäster och en maxkapacitet på 700 personer.

– En viktig förutsättning är att restaurangen ska kunna vara flexibel och anpassningsbar för olika evenemang. De ska kunna ha olika menyer beroende på om det är till exempel är ishockey, Disney on ice, horse-show eller handbollsmästerskap, säger Christian Motter.

Den nya entrén ska vara klar lagom till SHL-säsongen drar igång igen efter sommaren. Restaurangen blir klar och öppnar i höst.

Behålla positionen som evenemangsstad

Är det rimligt att renovera en arena som ni ändå planerar att riva på sikt?

– Även om den ska rivas i framtiden så behövdes den här investeringen om Göteborg inte ska tappa som evenemangsstad. Redan nu tappar vi i förhållande till både Malmö och Stockholm, säger Jahja Zeqiraj.

Många stora artister har valt bort Scandinavium de senaste åren och i stället åkt till andra städer. Arenan har inte det som krävs. Men någon helrenovering för att möta det behovet var inte aktuell.

– Det har förts diskussioner om en ny arena länge. Det finns ingen anledning lappa och laga i all evighet. Göteborgarna ska få en arena de förtjänar, säger Jahja Zeqiraj.

Scandinavium

1969: Första spadtaget tas.

1971: Invigning i samband med Göteborgs 350-årsfirande.

1991: Byggs ny entré, restaurang, kontor och loger.

1999: Got Event tar över evenemangsverksamheten i arenan.

2006: Scandinavium målas om i en helt ny silvergrå färg och fick ny ljussättning som skiftar karaktär beroende på evenemang.

2014: Higab tar över ägandet.

2016-2017: Renoveras för 102-104 miljoner kronor (2015 års kostnadsläge).

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00