SD kan få sista ordet om Askims camping

Riv Askims camping och bygg villor och seniorboenden. Det vill Alliansen och Demokraterna. "Det skulle förstöra hela idyllen och sommarkänslan", menar stugägaren Camilla Andersson.

  • Publicerad 06:00, 19 feb 2022

Man bygger bort ett fantastiskt populärt promenadstråk för väldigt många människor.

Liseberg vill sälja ut sina campingar, Lisebergsbyn i Kärralund och Lisebergs camping i Askimsviken till privata aktörer, något som inte vunnit politiskt stöd hos ägaren Göteborgs stad.

Däremot röstade kommunstyrelsen i förra veckan igenom ett förslag från Demokraterna och Alliansen om att staden istället ska köpa de två områdena, riva campingarna och ta fram nya detaljplaner.

– Vi anser att det är bättre att använda marken till småhus och seniorboenden till göteborgarna än till camping. Vi vill få fram andra områden som lämpar sig bättre för campingverksamhet, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Värdefullt stråk

Intill campingen i Askimsviken ligger Askims fritidsförening med sina 545 kolonistugor som, om planerna förverkligas, skulle få den nya bebyggelsen alldeles inpå knuten.

Ordförande Reine Emanuelsson, menar att många medlemmar nu uttrycker oro för vad en ny detaljplan skulle innebära.

– Blir det en annan bebyggelse på campingen måste den ju komma väldigt nära våra stugor eftersom man har ett strandskydd att ta hänsyn till. Sedan bygger man ju bort ett fantastiskt populärt promenadstråk för väldigt många människor.

S: "Klassförakt"

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att Liseberg ska fortsätta att driva campingarna och Jonas Attenius (S), oppositionsråd, skräder inte orden.

– Det är klassförakt. Det finns ett stort värde i att behålla en camping som den här med närhet till bad och samtidigt centralt, till ett vettigt pris. Alla har inte plånboken för att kunna ta in på hotell. Det finns ju ingen gräns för hur många exklusiva hotellskrap som högerstyret tycker är okej att bygga.

Han menar också att campingarna är en bra intäkt för Liseberg.

SD kan avgöra

Sverigedemokraterna har ännu inte tagit ställning i frågan och valde att lägga ner sin röst i kommunstyrelsen.

När frågan nu ska upp för ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige landar avgörandet på SD.

– För mig är det helt otänkbart att sälja ut Askims camping. Jag vet att många är oroliga och det förstår jag. Jag hade gärna velat att Socialdemokraterna kom och pratade med mig i den här frågan, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Axel Josefson (M) vill inte spekulera i vad SD:s vågmästarroll kan innebära för beslutet.

– SD får välja mellan att göra någon fint för göteborgarna eller att kommunen ska driva en campingverksamhet för turister.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20