Foto: Markus Andersson

SD vill stoppa flyktingboende i Torslanda

Fastighetsnämnden planerar att hyra in ett åttiotal villavagnar till nyanlända på Lilleby Camping i Torslanda. Nu försöker Sverigedemokraterna stoppa planerna.

  • Publicerad 14:04, 1 sep 2016

Sverigedemokraterna i Göteborg har skrivit till kommunstyrelsen och kräver att planerna på ett mellanboende för flyktingar på Lilleby Camping stoppas.

Jörgen Fogelklou är partiets ordförande. Enligt honom är lösningen alltför dyr, precis som de andra temporära bostadslösningar som tidigare föreslagits.

– Och nu ska vi ha någon trailer park på Lilleby Camping? Det är ett sisyfosarbete Jahja (Zeqiraj, fastighetsnämndens ordförande) håller på med, säger han.

Som stöd för sitt krav använder partiet ett kapitel i kommunallagen. Det fastställer att betydande ekonomiska beslut ska fattas av kommunfullmäktige, inte enskilda nämnder.

Jan Turvall är expert på kommunallagen vid Göteborgs universitet och enligt honom är campingfrågan alldeles för liten för att tas upp av stadens högsta ledning.

– Det ska gälla saker av större dignitet som har med stadens budget att göra. Fastighetsnämnden är helt rätt instans att avgöra den här frågan, säger han.

Det kommer kosta ungefär 20 miljoner kronor att hyra in villavagnarna, varav en del betalas av staten. Den delen borde vara långt större, menar Jörgen Fogelklou, eftersom det är en nyinstiftad lag som tvingar Göteborg att ta emot ett visst antal flyktingar.

– Om staten säger att vi ska göra detta, ja då får de skicka med pengar också, säger han. Men vi vill omförhandla lagen.

Sverigedemokraterna menar också att slutnotan kommer bli högre än 20 miljoner efter att kostnader för exempelvis skolgång, kollektivtrafik och vägbelysning tillkommit.

Jan Turvall, expert på kommunallagen, håller med.

– Men det betyder ändå inte att det är en fråga för kommunfullmäktige.

Paragrafen Sverigedemokraterna hänvisar till är enligt honom endast till för principiella, övergripande frågor.

– Att sätta några vagnar på en campingplats är inte en sådan, säger han.

Läs mer om planerna på ett flyktingboende på Lilleby camping här:

Jan ändrade sig - välkomnar flyktingar till Torslanda

Lilleby camping kan bli flyktingboende

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG