SD: Jörgen Fogelklou, oppositionsråd i Göteborg för Sverigedemokraterna. Foto: Markus Andersson

SD:s oväntade prioritering: 15 miljoner på blöjor

Sverigedemokraternas budgetförslag för 2020 innehåller väntade satsningar på bland annat skolan, hemtjänsten och ordningsvakter. En mindre väntad prioritering är 15 miljoner på blöjor.

  • Publicerad 16:05, 23 okt 2019

Även Sverigedemokraterna i Göteborg lägger fram sitt förslag för nästa års budget.

– Vi säger att staden måste fokusera på kärnverksamheten. Det säger alla, även vi. Det gäller unga, äldre, vård, skola och omsorg. Det är det absolut viktigaste. Är man mitt i livet ska man bidra till de unga och äldre. Det måste vara målsättningen, säger gruppledaren Jörgen Fogelklou (SD).

Störst satsningar vill Sverigedemokraterna göra på äldreomsorgen.

– Dit tillskjuter vi nästan hundra miljoner, säger Jörgen Fogelklou.

När det gäller skolan vill Sverigedemokraterna göra om rådande resursfördelningsmodell. I nuläget får alla skolor en grundpeng och sedan ytterligare ekonomiska medel beroende på socioekonomiska faktorer. Det sistnämnda vill SD ta bort och i stället höja grundbeloppet till skolorna.

– Jag förstår att utsatta skolor behöver mer pengar. Men man kan inte ha synen att skolor i socioekonomiskt utsatta områden per automatik behöver det. Det är de låga förväntningarnas rasism. I stället avsätter vi 300 miljoner kronor i en kommuncentral pott där skolorna får äska pengar.

Var vill ni spara?

– Grundprincipen är att staden gör mycket som inte tillhör kärnverksamheten. Ta gratis simundervisning till exempel. Det vill vi ta bort. Det ligger inom skolan och är i så fall en fråga för utbildningsnämnden. En annan sak är kommunikatörer. Vi vill ta bort hundra kommunikatörer. Jag tror att vi har tolv kommunikatörer som jobbar med mänskliga rättigheter, där tar vi bort nästan alla, två får vara kvar, säger Jörgen Fogelklou.

Inga skattehöjningar?

– Absolut inte. Vi har en budget på 34 miljarder. Det vore konstigt om vi inte kan få staden att snurra med fokus på kärnverksamheten med de pengarna.

Samtidigt vill Sverigedemokraterna satsa på fler ordningsvakter, fler trygghetskameror, nattvandrare och ett återvandringkansli som ska förenkla för personer att återvända till sina hemländer. Och så var det där med 15 miljoner på blöjor.

– I dag kräver Göteborg stad föräldrar att ta med blöjor. Enligt en dom från kammarrätten som rör Värmdö kommun är det fel, en indirekt dold avgift om man tillämpar maxtaxan. Man kan få ordentligt vite för det. Ärendet ligger i Högsta förvaltningsdomstolen nu. Om de inte tar upp ärendet står kammarrättens dom fast. Då riskerar Göteborgs stad vite för detta, säger Jörgen Fogelklou.

Hur ska ni göra för att få ett större inflytande över politiken i Göteborg?

– Det enkla svaret är att visa att vi är seriösa och ett parti som är här för att stanna. Det gör vi genom att lägga genomtänkta genomförbara förslag, säger Jörgen Fogelklou.

Just nu lägger partigrupperna fram sina budgetar, först den 4 november kommer kommunfullmäktige rösta om vilken som ska bli gällande.

Andra budgetförslag:

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

1,3 miljarder mer i den Rödgrönrosa budgeten

Socialdemokraterna vill se färre chefer i kommunen

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11