Se bilderna: Så blir Lisebergs nya vattenpark

Fjorton attraktioner och upp till 1 750 gäster samtidigt. Nu börjar byggandet av Lisebergs nya vattenpark Oceana.

  • Publicerad 10:42, 12 nov 2020

Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch

I Lisebergs jubileumssatsning ingår ett upplevelsehotell och en vattenpark. Bygget av upplevelsehotellet, Liseberg Grand Curiosa Hotel, började förra året.

Ett steg närmare för Lisebergs miljardsatsning

Efter att Lisebergs styrelse nu gett ett positivt besked till de ekonomiska kalkylerna och entreprenören NCC undertecknat avtalet kan nu bygget av vattenparken också starta.

Vattenparken ska heta Oceana och får precis som hotellet ett tema inspirerat av Göteborgs historia och Ostindiska kompaniet – med en Lisebergstwist naturligtvis.

Oceana, som beräknas kosta över en miljard, får en badyta på totalt 13 600 kvadratmeter både inomhus och utomhus. Det motsvarar en större yta än Bokmässan. Av de 14 attraktionerna kommer 4 vara större vattenattraktioner.

Löftet: Blir världens bästa inomhusvattenpark

– Min personliga favorit är ”boomerangon”. I den åker du sex personer samtidigt. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den här typen av upplevelser inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt, i ett pressmeddelande.

Enligt beräkningarna kommer 1 750 gäster kunna befinna sig i Oceana samtidigt, vilket gör vattenparken till en av de största i norra Europa.

Trots att Liseberg förlorat miljardbelopp på att hålla nöjesparken stängd i år påverkar inte det jubileumsprojektet.

– Nej, inte i nuläget. Det är en egen resa vid sidan av nöjesparken som jobbar på långsiktigt. Det är också den enda delen som kunnat jobba på hundra procent i år, sa Lisebergs presschef Julia Vasilis till Göteborg Direkt i september.

Beslutet: Liseberg ställer in julen

I en tid av coronarestriktioner och minskad turism hoppas Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren (M) att vattenparken kan vara ett ljus i mörkret.

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter Coronakrisen. Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger Christer Holmgren.

Fakta om vattenparken Oceana

Total inomhusyta: 13 600 kvm.
Badyta: ca 6 000 kvm inomhus pluss ca 4 000 kvm utomhus
Antal attraktioner: 14 varav 4 större vattenattraktioner pluss familjeflod och vågpool samt vattenlek för olika åldrar.
Gästkapacitet: 1 750 sommartid, 1 250 övrig tid (beroende på väder).
Övriga ytor: Café, butik och restaurang.

Källa: Liseberg