BAKÅTVÄND. När barn sitter baklänges i bilbarnstol ökar chanserna att överleva en bilolycka. Foto: Mostphoto

Se filmen: Livsfaran med felvända barn i bilen

I dag genomförs baklängesmarschen på många förskolor i Göteborg. Syftet är att uppmärksamma vikten av att sitta baklänges i bilen. "Ett litet barn kan bryta nacken, därför ska de sitta bakåtvända" säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsansvarig på Volvia.

  • Publicerad 13:26, 3 maj 2018

Varje år riskerar tusentals barn att skada sig i trafikolyckor. Det vill försäkringsbolaget Volvia och NTF uppmärksamma med barnsäkerhetens dag. För tionde året marscherar därför förskolebarn i hela landet baklänges för att manifestera rätten att sitta baklänges i bilen till minst 4 eller 5 års ålder.

– När barn sitter bakåtvända i bilen minskar risken för allvarliga skador med hela 90 procent, säger Sofia Bergfors, marknadschef och barnsäkerhetsansvarig på Volvia.

Sitter man framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Det innebär att kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt och bromsas upp endast av nacken.

– Ett litet barn kan bryta nacken. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, säger Sofia Bergfors.

Bristande kunskap

Varje år genomförs en undersökning om föräldrars kunskap kring barnsäkerhet i bil på initiativ av Volvia. Årets undersökning visar att barn riskerar allvarliga skador vid en trafikolycka på grund av bristande kunskap hos föräldrarna.

Sofia Bergfors menar att Sverige är ett föregångsland vad gäller barnsäkerhet i bil. Trots detta visar undersökning att det på flera områden finns luckor i föräldrars kunskap i ämnet.

– Hur bilbarnstolar ska monteras korrekt, myter kring bilbältets placering och reglerna för när barn kan åka helt utan extra barnskydd är några av områdena där det behövs mer information.

Visste du att

Cirka 51 000 barn under 4 år sitter framåtvända alltid eller i bland.

1 % av barnen 0-1 år åker framåtvända

14 % av barnen 2-3 år åker framåtvända

Det är lag på att barn under 135 cm ska sitta med extra skyddsanordning, dvs babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

25 % av barnen i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö åker bil dagligen

46 % av barnen på landsbygden och i mindre samhällen det.

Andelen som alltid använder bilskydd ökar både bland barn under och över 135 cm (5–10 år och 11 månader) och bland alla barn 0–10 år och 11 månader. Samtidigt minskar andelen som aldrig använder skydd i alla tre kategorier jämfört med 2017.

Källa: VOLVIA BARNSÄKERHET 2018 | RAPPORT 22 FEBRUARI 2018 |

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG