JOBB. Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken. Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Se hit: Här finns jobben i länet

Chansen att få jobb i Västra Götaland är fortfarande god. Många arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för det kommande året.

  • Publicerad 15:18, 9 sep 2019

Bristen på arbetskraft märks av både i privat och offentlig sektor. I Arbetsförmedlingens senaste prognos har nära 200 yrken analyserats.

Arbetsmarknaden i Västra Götaland speglar landet i sin helhet. För högskoleutbildade finns bäst chans till jobb för till exempel civilingenjörer, förskolelärare, sjuksköterskor och IT-specialister.

– Det är stor chans till jobb för de som har en utbildning, gärna en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan. Många arbetsgivare har fortfarande svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, säger Ida Karlsson analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Vändningen: Arbetslösheten ökar i Göteborg

Svårare är det för till exempel banktjänstemän, fastighetsmäklare, kommunikatörer och journalister.

Bland yrkesgrupper med andra utbildningsnivåer är bristen störst bland till exempel buss- och spårvagnsförare, elektriker, kockar, lastbilsförare och undersköterskor.

– Hösten är en jättebra tid att söka eller byta jobb. Arbetsgivarna vill veta hur du kan bidra till just deras verksamhet. Våga ta kontakt och berätta, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, Ellinor Wassberg.

Lägsta arbetslösheten på 10 år i länet

Bristyrken i Västra Götaland

Yrken på högskolenivå: Arbetsterapeuter, civilingenjörsyrken, fritidspedagoger, förskollärare, ingenjörer och tekniker, it-specialister, lärare, specialistsjuksköterskor, speciallärare och specialpedagoger och tandhygienister.

Yrken på övriga utbildningsnivåer: Buss- och spårvagnsförare, elektriker, förare av jordbruks- och skogsmaskiner, kockar, kyl- och värmepumpstekniker, lastbilsförare, maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete, medicinska sekreterare och vårdadministratörer, undersköterskor och VVS-montörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Jobbsökarexperten Ellinor Wassbergs bästa tips

Våga ta kontakt – många arbetsgivare vill förstärka inför hösten. Berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem.

Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar, på sociala medier.

Är du osäker på vad du vill? Få inspiration om olika yrken och se var det är lätt att få jobb på www.arbetsformedlingen.se/yrkeskompassen

Om du ska söka jobb spontant: Fokusera främst på mindre arbetsgivare och vänd dig till chefen inom det område där du söker jobb.

Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.

Få tips och inspiration genom att delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, www.arbetsformedlingen.se/webbinar Till exempel Anställningsintervjun den 11 september och Nätverka dig till ett jobb 12 september

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57