JOBB. Det är stora chanser till jobb inom tre av fyra yrken. Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Se hit: Här finns jobben i länet

Chansen att få jobb i Västra Götaland är fortfarande god. Många arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för det kommande året.

  • Publicerad 15:18, 9 sep 2019

Bristen på arbetskraft märks av både i privat och offentlig sektor. I Arbetsförmedlingens senaste prognos har nära 200 yrken analyserats.

Arbetsmarknaden i Västra Götaland speglar landet i sin helhet. För högskoleutbildade finns bäst chans till jobb för till exempel civilingenjörer, förskolelärare, sjuksköterskor och IT-specialister.

– Det är stor chans till jobb för de som har en utbildning, gärna en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan. Många arbetsgivare har fortfarande svårt att hitta kvalificerad arbetskraft, säger Ida Karlsson analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Vändningen: Arbetslösheten ökar i Göteborg

Svårare är det för till exempel banktjänstemän, fastighetsmäklare, kommunikatörer och journalister.

Bland yrkesgrupper med andra utbildningsnivåer är bristen störst bland till exempel buss- och spårvagnsförare, elektriker, kockar, lastbilsförare och undersköterskor.

– Hösten är en jättebra tid att söka eller byta jobb. Arbetsgivarna vill veta hur du kan bidra till just deras verksamhet. Våga ta kontakt och berätta, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, Ellinor Wassberg.

Lägsta arbetslösheten på 10 år i länet

Bristyrken i Västra Götaland

Yrken på högskolenivå: Arbetsterapeuter, civilingenjörsyrken, fritidspedagoger, förskollärare, ingenjörer och tekniker, it-specialister, lärare, specialistsjuksköterskor, speciallärare och specialpedagoger och tandhygienister.

Yrken på övriga utbildningsnivåer: Buss- och spårvagnsförare, elektriker, förare av jordbruks- och skogsmaskiner, kockar, kyl- och värmepumpstekniker, lastbilsförare, maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete, medicinska sekreterare och vårdadministratörer, undersköterskor och VVS-montörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa merVisa mindre

Jobbsökarexperten Ellinor Wassbergs bästa tips

Våga ta kontakt – många arbetsgivare vill förstärka inför hösten. Berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem.

Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar, på sociala medier.

Är du osäker på vad du vill? Få inspiration om olika yrken och se var det är lätt att få jobb på www.arbetsformedlingen.se/yrkeskompassen

Om du ska söka jobb spontant: Fokusera främst på mindre arbetsgivare och vänd dig till chefen inom det område där du söker jobb.

Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.

Få tips och inspiration genom att delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, www.arbetsformedlingen.se/webbinar Till exempel Anställningsintervjun den 11 september och Nätverka dig till ett jobb 12 september

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11