Från fågelskådningens dag 2016. Foto: Mats Bjersing/Mostphotos

Se upp – Fågelskådningens dag är här

I dag, söndag, är det fågelskådningens dag. I Göteborg firas det på Välen. En av stans bästa fågellokaler.

  • Publicerad 07:15, 7 maj 2017

Det är högsäsong för fågelskådare i Sverige. De tidiga flyttarna har redan kommit men nu kommer också de långväga flyttarna som flugit från söder om ekvatorn. Under söndagen uppmärksammas fågelskådningens dag på Välen i Frölunda.

– Välen är en väldigt bra fågellokal, som vi kallar det. Det är mycket våtmarker och vassområden intill. Sedan ligger det bra också. Lätt att ta sig till med cykel, buss och bil, säger Mats Bjersing från Göteborgs Ornitologiska förening.

Firas nationellt

Dagen arrangeras i hela landet av Sveriges ornitologiska förening. Den lokala föreningen i Göteborg uppmärksammar dagen i samarbete med Frölunda naturvårdsförening.

– Det blir fågelguidning, både i fågeltornet och ambulerande i miljön. Sedan blir det bildspel, fjäderutällning, bokbord, tipspromenad och korvgrillning, säger Mats Bjersing.

Gässen dominerar på Välen

På Välen har fågelskådarna varit flitiga, 234 olika arter har skådats. Bland dessa flera rariteter. Som svartpannad törnskata, svarthakad buskvätta och nilgås.

Vad finns det gott om på Välen?

– Gäss! Vitkindad- och grågås har precis fått ungar som kan vara roliga att se. Sedan finns det diverse vadare som till exempel mindre strandpipare. Det är en lite ovanlig fågel som är ganska vanlig vid Välen, säger Mats Bjersing.

Hur påverkar vädret?

– Vi hoppas givetvis på sol. Men kommer det någon skur är det inga problem, det finns tak över fågeltornet. Regn kan också göra att fler flyttfåglar landar, säger Mats Bjersing.

Fågelskådningens dag

När: 7 maj klockan 10-14.

Var: Välens naturreservat

Vad: Fågelskådning, guidning, föredrag, tipspromenard etc.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11