Foto: Björkåfrihet

Secondhandkedja säljer defekta kläder

Björkå frihet lanserar du en helt ny, defekt, kollektion. Ja du läste rätt. Av de kläderna som secondhand kedjan tar emot som är trasiga eller inte rena nog att säljas gör de nu en helt egen kollektion.

  • Publicerad 16:54, 14 jun 2022

Varje år importeras 120 000 ton textilier till Sverige och varje år samlar ideell second hand tillsammans in 42 000 ton förbrukad textil via återvinningsstationer, boxar och butiker. Det motsvarar 147 miljoner plagg som varje år skänks. Av dessa plagg är det bara en bråkdel som är tillräckligt hela och rena för att säljas på den svenska second hand- marknaden. Merparten exporteras än idag till andra delar av världen.

Nu presenterar Björkåfrihet Köp defekt skapa effekt för att så mycket som möjligt av textilierna ska stanna kvar och återanvändas i Sverige.

– En kollektion är ofta förknippad med nytt och nyproducerat. Vi vill vidga innebörden av vad en kollektion är. När vi började utarbeta kollektionen var ambitionen att se potentialen i det som annars ratas och på så sätt skapa en verkligt hållbar kollektion, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm, föreningschef Björkåfrihet.

Köp defekt skapa effekt är ett urval av sådant som tidigare hade sålts på export. Priset är lite bättre och plaggen har på ett eller annat vis en mindre defekt.

– Den som handlar ett plagg från kollektionen bidrar inte bara tillBjörkåfrihets solidaritetsarbete utan möjliggör även att ytterligare ett plagg återanvänds på lite närmare håll. Bra för både plånboken och miljön, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm.

Sortimentet säljs i Björkåfrihets butik på Backaplan i Göteborg sedan den 1 juni.

Vi är GBG