Seglarens app ska ta dig i hamn

I över 20 år har han bott på sin röda segelbåt i Långedrags hamn. Robert Mertens lever och andas hav – även när han arbetar. I dagarna lanseras hans nya mobilapp som tar båtsemestrare i hamn.

  • Publicerad 05:30, 5 jul 2022

Det gör att många känner en stress över att komma fram innan alla platser blir fulla.

– Här brukar jag ställa datorn när jag vill stå upp och jobba, säger entreprenören Robert Mertens och ställer sin laptop på en liten träskiva på det översta trappsteget i hytten.

Annars sitter han gärna i skuggan ute på däck.

Den röda segelbåten, som är byggt helt i stål för stabilitetens skull, har utgjort hans hem och arbetsplats i över 20 år och han har inga planer på att gå i land.

– Nej, jag skulle inte kunna bo i en lägenhet eller i ett hus. Jag älskar att vara utomhus och på vintern åker jag även mycket skidor.

På det solvarma däcket under en klarblå himmel är det inte svårt att föreställa sig tjusningen med att bo på en segelbåt i hamnen. Men Robert Mertens förkärlek till hav och natur sträcker sig över hela året.

– Det är rätt skönt när isen kommer. Båten blir väldigt stadig, även om utrymmet såklart blir trängre. På sommaren är man ju mest utomhus.

De kastar loss mot ett år i frihet

Compact living. "Köper man en ny pryl så behöver något annat åka ut", menar Robert som är van att bo på en liten yta. Foto: Anton Engblom

Ståbord. Att jobba från en segelbåt behöver inte vara oergonomiskt. Foto: Anton Engblom

Ständiga hamnstressen

Som den vana seglare han är har han länge sett ett stort bekymmer för båtfolket i Göteborgs skärgård, särskilt under semesterveckorna när många är ute samtidigt.

– Problemet när man är ute som båtgäst och på väg någonstans är att man inte i förväg vet hur beläggningen i hamnen ser ut. Det är få hamnar som har ett bokningssystem, vilket gör att många känner en stress över att komma fram innan alla platser blir fulla.

Därför bestämde sig Robert Mertens för att genom sitt företag Mooringo utveckla en mobilapp som ska göra det lättare för båtägare att hitta hamnplatser och naturhamnar.

Prognoserna görs med hjälp av satellitdata och längre fram är tanken att man även ska kunna få information i realtid om hur många som är på väg till en viss hamn.

Rejäl båt. Den röda segelbåten som Robert Mertens bott på i över tjugo år är gjord av stål och därmed extra stabil. Foto: Anton Engblom

Alltid ute. "Jag har gått runt båten på isen", berättar Robert Mertens, som bor på en segelbåt året om. Foto: Anton Engblom

Programmerare i Ukraina

Till sin hjälp har han inhyrda programmerare i Ukraina, som även sedan kriget startade fortsatt arbetet.

– De sitter på lite olika ställen i Ukraina och en del har blivit internflyktingar. Killarna får ju inte lämna landet och trots situationen så vill de fortsätta jobba och ha en så normal vardag som möjligt och bidra till sitt land. Därför är de glada över att få uppdrag av oss.

Samtidigt medger han att det är tudelat.

– Det klart att det blir liter konstigt. Vi gör ju en app för rika människor på semester och jag ska försöka förklara för dem vilka problem svenska båtägare har. Det står självklart inte i någon som helst proportion till det dem upplever just nu, säger Robert Mertens.

Mooringo

Robert Mertens startade företaget Mooringo AB 2015 och ett år senare lanserades den första appen, Mooringo, som hjälper folk att hitta bokningsbara hamnar.

Den senaste appen Mooringo breeze, som lanseras i dagarna, visar prognoser för beläggningen i alla hamnar.

Prognoserna grundas på satellitdata från tidigare år.

Uppdraget med att utveckla appen har lagts ut på programmerare i Ukraina.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG