Selest firar med allt från klassiskt till Per Gessle

Isländska bandet Sigur Rós spelning 2006 i Göteborg satte tonen. Nu firar Göteborgsgruppen Selest 10 år – med spelningar, skiva och gästerna Ane Brun, Martin Hederos och Amanda Andréas.

  • Publicerad 09:00, 9 feb 2018

När Sigur Ròs gästade Göteborgs konserthus 2006 tog det andan ur Simon Ljungman och hans vänner.

– De var åtta på scen, så det blev vi också då vi bildade bandet. Nu är vi tio, förklarar Simon Ljungman, som inte sticker under stolen med att mötet med Sigur Rós blev den avgörande faktorn som startade bandet.

Musiken spänner över pop och klassiskt, från Per Gessle till Johan Sebastian Bach. Något som lockat publiken. Mest lyssnad på är Selests version av Mozarts "Requiem", inspelad på Vara konserthus 2013, som också funnits på SVT play.

– Där fick Emma De Frumerie, violinist, upptäcka att hon var en stjärnsolist. Hon som inte trodde hon kunde sjunga, säger Simon Ljungman, som förutom gitarrist i Augustifamiljen och i Håkan Hellströms band också jobbar med körer enligt tesen "alla kan sjunga".

– Jag tog den idén till bandet, säger han.

Men med albumet som nu kommer är det hans musik som Selest gör. På scen, och på skiva, med lite hjälp av gästerna Ane Brun, Martin Hederos och det nya fyndet Amanda Andréas, som också kommer värma upp inför Selests framträdande på Storan 16 februari.

Hon är också Simon Ljungmans protegé, där han som producent just nu jobbar med hennes soloalbum.

Selest

Är: Emilia Wareborn, viola och sång, Emma De Frumerie, violin och sång, Jenny Jonsson, violin och sång, Magnus Boqvist, trummor och sång, Malin William-Olsson, violin, viola och sång, Oscar Hallberg, elbas och sång, Petra Lundin, cello och sång, Sebastian Ring, piano, mallets och sång, Simon Ljungman, gitarr, munspel och sång, och Tobias Ljungman, trummor och sång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG