Mässlingutbrott. Det senaste fallet ska ha smittats på stan, men ha indirekt koppling till de tidigare. Foto: Mostphotos

Senaste mässlingfallet smittades på stan

Totalt har nu tretton fall av mässling konstaterats i Göteborg. Den senaste personen som insjuknat ska själv inte ha haft någon kontakt med sjukhuset utan smittats på stan. Just nu utreds ytterligare en handfull misstänkta mässlingfall.

  • Publicerad 16:19, 4 jan 2018

Det var den 10 december som det första fallet av mässling upptäcktes på infektion på Östra sjukhuset i Göteborg. En person som sökt vård och suttit bland andra personer i ett väntrum visade sig senare bära på den smittsamma sjukdomen.

LÄS MER: Nya mässlingutbrottet drabbar även vaccinerade

Sedan dess har ytterligare tolv fall kunnat konstateras och nu är ytterligare några under utredning, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog på Västra Götalandsregionen.

– Vi har ungefär en handfull fall som vi utreder, säger han.

Det senaste fallet i raden konstaterades under onsdagen, och det är än så länge oklart om personen varit vaccinerad eller inte. Personen som nu insjuknat har enligt Peter Nolskog smittats under julhelgen, och inte själv haft någon kontakt med sjukhuset i samband med det första fallet.

– Det trettonde fallet är smittat på stan, men med koppling till de andra fallen indirekt, säger han.

Det låter oroväckande att bli smittad på stan?

– Man räknar med att det blir några fall utanför sjukhuset också, men man behöver inte vara rädd för att gå ut eller för att det ska bli någon mässlingepidemi i Göteborg. I grunden är ju nästan alla skyddade. Risken är som störst när man sitter i en lokal tillsammans, den första patienten satt ju i flera timmar och då är det jättestor risk, säger han.

Har vi nått toppen nu eller tror ni att det kommer fler fall?

– Det kommer nog att komma fler fall men det handlar inte om något massinsjuknande.

LÄS MER: Smittad personal kan ha spridit mässling på kvinnokliniken

Ring 1177 i första hand

Samtliga tretton insjuknade bedöms tillhöra samma utbrott enligt Västra Götalandsregionens hemsida. Nya fall av mässling kan insjukna upp till 18 dygn efter senast möjliga smittotillfälle, det vill säga till och med 18 januari om inte nya fall tillkommer.

Personer som misstänker att de har mässling ska kontakta Vårdguiden på 1177 innan de söker vård.

Mer info finns på Västra götalandsregionens hemsida

Visa merVisa mindre