Seniorer i hårdträning: Laddar för Göteborgs första rullatorlopp

På internationella äldredagen, 1 oktober, står hundratals seniorer på startlinjen i Göteborgs första rullatorlopp i Trädgårdsföreningen.

  • Publicerad 11:59, 25 jul 2019

Sofia Tillman, processledare på Senior Göteborg. Foto: Kristian Risenfors

"Rallybil". Foto: Kristian Risenfors

Karl-Erik Callmer har inte idrottat speciellt mycket i sitt liv. Han beskriver sig själv som ”för gammal”, men den förste oktober hoppas han gå i mål i Göteborgs Stads första rullatorlopp.

– Jag har aldrig gjort något liknande, men jag vill vara med, säger han.

Hon ska föra de äldres talan i Göteborg

Banan är 600 meter och går genom Bältespännarparken och Trädgårdsföreningen, där det också blir andra aktiviteter och en scen med lokala artister. Anmälan öppnar i augusti.

– Vi har plats för 300 deltagare, plus att vi räknar med att det kan tillkomma ledsagare och följeslagare, säger Sofia Tillman, processledare på Senior Göteborg.

Vilka får vara med?

– De som definierar sig som seniorer och har något hjälpmedel för att ta sig fram som rullator, stavar, käpp eller rullstol.

Varvet: Seniorerna går sin egen väg

Senior Göteborg jobbar för att göra Göteborg till en mer åldersvänlig stad. De ingår också i ett WHO-nätverk tillsammans med 800 andra åldersvänliga städer i världen.

– Vi har haft ett tätt utbyte med Oslo, och där har de haft ett rullstolslopp sex år i rad nu. Det blev succé från början. Vi inspirerades och tog idén till Göteborg, säger Sofia Tillman.

Hur gör ett rullatorlopp Göteborg mer åldersvänlig?

– En viktig del i en åldervänlig stad är mobilitet. Det har intervjuer med äldre göteborgare visat. Att kunna ta sig fram till fots, med hjälpmedel och i kollektivtrafiken är högt prioriterat. Vi kommer ha en utveckling där allt fler kommer behöva ha hjälpmedel och de kommer bli vanligare i stadsbilden. Hjälpmedel är också stigmatiserande, att behöva ha och synas med hjälpmedel är ett tröskel att komma över. Ett rullatorlopp är ett lustfullt sätt att lyfta de här frågorna, säger Sofia Tillman.

Pensionärer står upp för fler sittplatser i affärer

Karl-Erik Callmer håller med om att Göteborg är en svår stad att ta sig fram i med rullator.

– Det är dåligt! Vid trottoarkanter är det kört. Man borde titta hur de gjort i USA, där har de sluttat av så det blir en speciell ramp, säger han.

Kommunens utmaning: Framtidens aktiva äldre

Rullatorloppet handlar i första hand om att ta sig runt. Alla får pris, och det finns även några specialpris i potten.

– Dels kommer vi lotta ut på startnummer, dels kommer vi ha för till exempel bästa utstyrsel och bäst smyckat hjälpmedel. Kategorierna är inte helt bestämda än. Men bäst pyntat hjälpmedel hade de i Oslo vilket gjorde att människor klädde ut sig och ”pimpade” sina hjälpmedel. Det var väldigt roligt, säger Sofia Tillman.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47