Seniorer i hårdträning: Laddar för Göteborgs första rullatorlopp

På internationella äldredagen, 1 oktober, står hundratals seniorer på startlinjen i Göteborgs första rullatorlopp i Trädgårdsföreningen.

  • Publicerad 11:59, 25 jul 2019

Sofia Tillman, processledare på Senior Göteborg. Foto: Kristian Risenfors

"Rallybil". Foto: Kristian Risenfors

Karl-Erik Callmer har inte idrottat speciellt mycket i sitt liv. Han beskriver sig själv som ”för gammal”, men den förste oktober hoppas han gå i mål i Göteborgs Stads första rullatorlopp.

– Jag har aldrig gjort något liknande, men jag vill vara med, säger han.

Hon ska föra de äldres talan i Göteborg

Banan är 600 meter och går genom Bältespännarparken och Trädgårdsföreningen, där det också blir andra aktiviteter och en scen med lokala artister. Anmälan öppnar i augusti.

– Vi har plats för 300 deltagare, plus att vi räknar med att det kan tillkomma ledsagare och följeslagare, säger Sofia Tillman, processledare på Senior Göteborg.

Vilka får vara med?

– De som definierar sig som seniorer och har något hjälpmedel för att ta sig fram som rullator, stavar, käpp eller rullstol.

Varvet: Seniorerna går sin egen väg

Senior Göteborg jobbar för att göra Göteborg till en mer åldersvänlig stad. De ingår också i ett WHO-nätverk tillsammans med 800 andra åldersvänliga städer i världen.

– Vi har haft ett tätt utbyte med Oslo, och där har de haft ett rullstolslopp sex år i rad nu. Det blev succé från början. Vi inspirerades och tog idén till Göteborg, säger Sofia Tillman.

Hur gör ett rullatorlopp Göteborg mer åldersvänlig?

– En viktig del i en åldervänlig stad är mobilitet. Det har intervjuer med äldre göteborgare visat. Att kunna ta sig fram till fots, med hjälpmedel och i kollektivtrafiken är högt prioriterat. Vi kommer ha en utveckling där allt fler kommer behöva ha hjälpmedel och de kommer bli vanligare i stadsbilden. Hjälpmedel är också stigmatiserande, att behöva ha och synas med hjälpmedel är ett tröskel att komma över. Ett rullatorlopp är ett lustfullt sätt att lyfta de här frågorna, säger Sofia Tillman.

Pensionärer står upp för fler sittplatser i affärer

Karl-Erik Callmer håller med om att Göteborg är en svår stad att ta sig fram i med rullator.

– Det är dåligt! Vid trottoarkanter är det kört. Man borde titta hur de gjort i USA, där har de sluttat av så det blir en speciell ramp, säger han.

Kommunens utmaning: Framtidens aktiva äldre

Rullatorloppet handlar i första hand om att ta sig runt. Alla får pris, och det finns även några specialpris i potten.

– Dels kommer vi lotta ut på startnummer, dels kommer vi ha för till exempel bästa utstyrsel och bäst smyckat hjälpmedel. Kategorierna är inte helt bestämda än. Men bäst pyntat hjälpmedel hade de i Oslo vilket gjorde att människor klädde ut sig och ”pimpade” sina hjälpmedel. Det var väldigt roligt, säger Sofia Tillman.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57