STÄNGT. Sex bibliotek har snabbt stängts ner i Göteborg i coronakrisen. Foto: Mostphotos

Sex bibliotek stänger: "Smärtar verkligen"

Sex bibliotek har snabbt stängts ner i Göteborg. Det handlar om att säkra bemanningen på övriga bibliotek och minska risken för folksamlingar i coronatider, menar högsta bibliotekschefen.

  • Publicerad 08:11, 7 apr 2020

Det handlar om en tillfällig lösning för situationen vi står i med covid-19.

Fyra av de nu sex stängda biblioteken ligger på Hisingen. Det handlar om Torslanda, Kärra, Tuve och Trulsegården men även Guldheden och Majorna har stängt.

Askims och Kyrkbyns bibliotek kommer att ha fortsatt mer-öppet men vara obemannade.

Anledning är dels skärpta direktiv från Folkhälsomyndigheten i syfte att minska smittspridningen av coronaviruset dels att säkra bemanningen på biblioteken.

– Vi såg att vi behövde skära ned lite gran för att kunna bemanna och upprätthålla de bibliotek som vi har fortsatt öppna. Det handlar också om att man inte ska samlas för många personer på samma plats. Det är vårt ansvar att se till att vi inte uppmuntrar till för stora folksamlingar, säger Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg.

Att det blev just ovan nämnda bibliotek beror bland annat på var de ligger geografiskt och hur besöksmönstren ser ut på respektive bibliotek.

– Beslutet innebär att det åtminstone behövs ett öppet bibliotek i varje stadsdelsförvaltning. Vi har även prioriterat att ha öppet i utsatta områden.

Fortfarande oklart hur kulturbudgeten ska gå ihop

Både personal och besökare har uppgett till Göteborg Direkt att stängningen kom som en överraskning – från besked på fredag eftermiddag till att vara igenbommat på måndag.

– Vi har haft en plan för hur vi ska trappa ner när vi märker att det blir ansträngt med bemanningen och svårt att få in vikarier. Sedan kommer man till en punkt när man måste realisera planen. Tanken är att genom att stänga några bibliotek har vi mer personal som kan bemanna de bibliotek som är öppna, säger Anette Eliasson.

Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Med tanke på att flera bibliotek var nedläggningshotade innan årsskiftet, finns det någon risk att dessa bibliotek inte kommer att öppna igen?

– Nej, enligt min bedömning är detta är en helt annan fråga. Nu handlar det om en tillfällig lösning för situationen vi står i nu med covid-19, säger säger Anette Eliasson och tillägger:

– Vi vill egentligen inte stänga ett enda bibliotek och vi vet att alla användare också vill ha dem öppna så det smärtar verkligen att behöva göra det här.

Räddat bibliotek satsar på unga

Mer om biblioteken i coronatider

Med anledning av de skärpta direktiven från Folkhälsomyndigheten i syfte att minska smittspridningen av covid-19 och för att säkra bemanningen på biblioteken, har kulturnämnden beslutat att stänga sex bibliotek i Göteborg från och med måndag 6 april.

Beslutet gäller tills vidare.

Besökare till stängda bibliotek kommer att hänvisas till närmsta öppna bibliotek, där det också går att hämta ut reserverade böcker.

Biblioteken har sedan tidigare infört förlängd lånetid och extra möjligheter att låna om.

Källa: Göteborg stad

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57