Sex mord i Frölunda – fortfarande ingen dömd

Den 2 augusti 2013 skjuts en 20-årig man ihjäl när han sitter i en bil på Grevegårdsvägen, Västra Frölunda. Mordet väcker liv i en hämndspiral som ska komma att kosta sex personer livet. Här är vad som har hänt i den fortfarande pågående gängkonflikten.

  • Publicerad 13:44, 4 jul 2019

Fortfarande spänt läge. Dan Windt gläds av att inga nya mord har skett sedan 2017, men han menar att det fortfarande är spänt läge i stadsdelen. Foto: Pressbild Polisen

Mannen som mördas 2013 är medlem i Briljantfalangen. Hans mördare är medlemmar i M-falangen. De är två kriminella gäng i krig med varandra, som rotat sig i stadsdelen Frölunda. Polisen vet inte varför det första mordet genomfördes, bara att något skavt mellan gängen under längre tid. 

– Ingen är dömd för något av de sex morden i denna gängkonflikt. I förhör försöker förhörsledaren skapa en atmosfär där man vågar berätta, men det finns en doktrin kriminella emellan, om att man inte ska prata med polisen. Gör man det hamnar man i dålig dager i dessa kretsar. Får du någon dömd är det ännu värre, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd. 

Andra mordet

Det går tre år efter mordet på den 20-årige Briljantmedlemmen innan vedergällningen kommer. Den 2 september 2016 mördas M-falangens ledare. 

– Han kör hem och parkerar utanför sin bostad. Där väntar Briljantfalangen. De kliver fram till bilen och skjuter med så många skott att det sedan blir svårt att identifiera mannen, säger Dan Windt. 

Tredje mordet och fjärde mordet

Hämnden från M-falangen kom snabbt. Den 31 oktober 2016 skjuts två bröder, släktingar till den mördade 20-åringen från 2013, ihjäl vid en lekplats på Briljantgatan. 

Tynneredsskolan i sorg efter nattens dubbelmord

– Bröderna bor i området och antingen lockas ut eller går ut själv på kvällen. Där blir de avrättade av M-falangen. En av bröderna lämnas i sandlådan och en bredvid, säger Dan Windt. 

Är alla mord som skett i denna gängkonflikt hämndaktioner, eller kan det vara nya konflikter som ligger till grund?

– När det gäller denna mordserie som skett i denna grupperingen har vi i polisen bedömt att det är hämnd på hämnd. Det blir en spiral som gör att det aldrig tar slut, säger Dan Windt. 

Efterlysning: Fler synliga vuxna i Tynnered

Femte mordet

Det femte mordet gör sig M-falangen skyldiga till igen. En 24-årig Briljantmedlem antingen lockas eller tvingas in i skogen vid Ruddalens Idrottsplats där han skjuts ihjäl. 

– Han skjuts utan några vittnen förutom de som utför mordet. De flesta av brotten sker utan vittnen från utomstående. När det väl finns andra vittnen kan de ändå inte identifiera förövaren eftersom gängen bär rånarluva när händelserna sker, morden är så pass planerade, säger Dan Windt. 

Sjätte mordet

Det sista mordet i gängkonflikten sker 16 juni 2017. Det är Briljantfalangen som utkräver sin hämnd för M-falangens två senaste skjutningar. En M-falangsmedlem går in på en bensinmack. När han kommer ut skjuter Briljantfalangen ner honom när han försöker springa bort. När han ligger på gatan skjuter de honom igen. Mordet blev fångat på mackens övervakningskamera, men än en gång var det omöjligt att identifiera någon av gängmedlemmarna, då de alla var maskerade. 

Enorm polissatsning fick hämndspiralen att sluta snurra

Utöver de planerade morden har minst sex skottlossningar kunnat knytas till gängkonflikten sedan 2013. Vissa är skott som avlossas som varning, andra är misslyckade mordförsök. Medlemmar från båda falangerna har rusats in till akuten misshandlade eller med skottskador. 

Beskedet: Tynnered ÄR särskilt utsatt

Polisen får nog. Under hösten 2018 görs en enorm polisiär insats. Telefonavlyssning, hundratals kontroller av fordon och en hög uniformerad polisiär närvaro i det utsatta området. Under insatsen slutar skjutningarna. 

– Det är glädjande att det inte skett några nya mord i dessa konstellationer sedan 2017, men det är fortfarande väldigt spänt gängen emellan. Vi vet att polisens insatser har förebyggt flertal grova brott i stadsdelen men det kan när som helst ske nya, säger Dan Windt.

Polisens hårda slag mot gängen i Tynnered

Stort vapenbeslag i Frölunda

Totalt 16 personer dömdes under insatsen. En del var väldigt unga och fick villkorlig samhällstjänst, två fick ungdomsvård och resten fick fängelse, allt mellan fem månader till åtta år. De flesta fick runt två till tre år för grovt vapenbrott. Ingen har dömts för morden. 

Hur hamnar man i de kriminella kretsarna?

– Man sugs in i konflikterna som ung. Snabba pengar och snygga bilar är läskande. Men jag vill säga till alla unga där ute som lockas av denna livsstil: Det slutar alltid olyckligt. Antingen slutar det med fängelse eller att du ligger skjuten i en sandlåda. Det finns egentligen bara olyckliga kriminella, de lever i konstant rädsla och ångest. Bli snickare istället, säger Dan Windt. 

Riksdagsledamoten: Samhället har svikit Tynnered

Gängkonflikten i södra Göteborg. Ett enormt vapenbeslag gjordes i januari 2019 hos en känd gängkriminell man i Tynnered, Västra Frölunda. Foto: Polisen

Vi är GBG