STÄNGS AV. Mannen har bland annat kommenterat kvinnans utseende, ringt henne flera gånger i veckan samt skickat blommor, trots att hon flera gånger sagt att hon inte ville ha någon kontakt utanför studierna. Foto: Nina Romanus/Mostphotos

Sextrakasserade student – stängs av från GU

En manlig student på Göteborg Universitet stängs av sex veckor. Anledningen är att han har utsatt en kvinnlig student för sexuella trakasserier.

  • Publicerad 06:30, 29 dec 2018

Studenterna hamnade i samma projektgrupp i våras. Trots att kvinnan flera gånger sagt att hon inte var intresserad av någon kontakt med mannen utanför studierna fortsatte han med sina inviter.

Bland annat fick kvinnan kommentarer om att hon var fin, vacker och såg vältränad ut. Flera gånger bjöd han också ut henne. När kvinnan sa att hon hade pojkvän sa mannen, som är i 50-årsåldern, att de kunde gå ut när de hade gjort slut.

Kontakten fortsatta på sociala medier och med flera telefonsamtal varje vecka sent på kvällen. Kvinnan bytte både operatör och telefonnummer och kände sig trakasserad av mannen. På universitetet anpassades studierna så hon skulle slippa vara i samma klassrum och samarbete med honom.

Vid ett samtal med Universitet förklarade mannen att han inte förstått att det var så allvarligt, men att han kanske hade gått för långt. Förklaringen till hans beteende var enligt han själv att kvinnan var så otroligt vacker.

Trots samtalet med universitet fortsatte mannen att ta kontakt med kvinnan på sociala medier. Vid ett ytterligare möte med mannen sa han att han trodde att det tidigare mötet hade handlat om en annan kvinnlig student.

I en skriftlig förklaring beskriver mannen att han är ledsen att kvinnan tolkat hans agerande som trakasserier. Han ifrågasätter också om det är trakasserier att kommentera någons utseende, skicka blommor och bjuda på lunch.

Disciplinnämnden anser att kontakten handlat om sexuella trakasserier och stänger av den manliga studenten i sex veckor från sina studier.  

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG