ALKOHOL. Den primära anledningen att göteborgarna har tagit en vit månad är för hälsans skull, 34 procent. Foto: Markus Pettersson

Sifo: Göteborgarna positiva till vit månad

Sju av tio göteborgare kan tänka sig en vit månad under 2020. Det visar en ny Sifo-undersökning. – Det visar att vi som jobbar med nykterhet har lyckats på något sätt, säger Robert Kaskas på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

  • Publicerad 05:00, 9 jan 2020

Drickandet bland alla åldersgrupper under 65 år minskar i Sverige. Alkoholfri öl är den dryck som ökar mest i försäljning hos Systembolaget och attityderna kring alkohol håller på att förändras.

Positiva trenden: Högstadieungdomar spolar kröken

Sju av tio göteborgare kan tänka sig en vit månad under 2020. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av Carlsberg. Undersökningen visar också att nästan var fjärde göteborgare har tagit en eller flera vita månader under de senaste två åren och att den vanligaste anledningen är för hälsans skull. Unga kvinnor är de som är mest positivt inställda till att skippa alkoholen under en månad.

Robert Kaskas, teamchef i Väst på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, är inte överraskad över resultatet.

– Det visar att vi som jobbar med nykterhet har lyckats på något sätt. Samtidigt hade det varit intressant att veta hur många som verkligen tar en vit månad, och vilken månad de tar. Jag tror inte det är över midsommar. Snarare nu i januari som är lite fattigare, säger han.

Upplever du att attityderna kring alkohol förändrats?

– Ja absolut. Tillgängligheten av alkoholfri alternativ har ökat drastiskt och i sammanhang där man var den konstiga om man avstår alkohol kan man nu vara en trendsättare. Nu är det ungefär på samma sätt som att vara vegetarian, eller att inte äta fläskkött. Det finns en annan acceptans, säger Robert Kaskas.

Vad ser du för orsaker?

– Det är nog flera orsaker. Vi har en hälsotrend som påverkar mycket och även en fikatrend. Sedan har vi fått in många människor från andra kulturer som inte har vårt nordeuropeiska synsätt på berusning och alkohol. Det räcker ju att en i sällskapet säger nej för att fler väljer att avstå.

Samtidigt som alkoholkonsumtionen för de allra flesta minskar så minskar inte den totala konsumtionen. Alkoholen är lättillgänglig och finns numera på både sportarenor och biografer i större utsträckning än tidigare. Fortfarande dricker åtta av tio svenskar alkohol och även om de allra flesta dricker måttligt bedöms ungefär 15 procent av befolkningen dricka så mycket att de riskerar att ta skada, vilket brukar kallas "riskkonsumtion".

– Det är fortfarande många som råkar illa ut. Tyvärr tror jag inte att det är dem som väljer en vit månad, säger Robert Kaskas.

Historien om första ”Systembolaget” i Göteborg

Fakta om Dryckeskollen

Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 12 till 17 december 2019 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick 1 261 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11