SIFO. I undersökningen svarade 63 procent av kvinnorna att det bästa med sex är närheten till partnern. Foto: Andrey Popov och privat

Sifo: Kvinnor har mer sex i Göteborg

Nästan varannan kvinna, 50+, i Stockholm har inte haft sex det senaste året. I Göteborg gäller det bara var fjärde kvinna. Det visar en undersökning från Sifo. Men sexologen Ulf Wideström tror bara det beror på slumpen.

  • Publicerad 13:03, 28 maj 2019

I Sifos undersökning, som de gjort för tidningen Doktor, har knappt tusen kvinnor 50+ svarat på frågor om deras sexliv. I storstäderna svarade 44 procent av kvinnorna i Stockholm att de inte hade haft sex det senaste året. I Malmö var siffran 40 procent och i Göteborg 25 procent.

”Oj, har Ada varit så aktiv”, är sexologen Ulf Wideström första kommentar på Sifos undersökning. Men han tror inte man kan dra några större slutsatser resultatet.

– Nu har jag bara jobbat i Göteborg hela livet, så jag har inte perspektivet för hela landet, men jag skriver nog det på slumpens konto. Det finns ingen anledning att tro att Göteborg avviker från andra storstäder, säger Ulf Wideström.

Att snittet i landet ligger på att var tredje kvinna 50+ inte haft sex det senaste året, ser Ulf Wideström som en mer tillförlitlig siffra.

– Det är inte förvånande. Men sex är inget självändamål, annat än den formen jag kallar självstimulering. Att ha sex brukar innebära att ha erotisk kontakt med en annan person och i vårt samhälle är det väldigt många kvinnor och män som inte alls befinner sig i sådana situationer. Det borde snarare vara en fråga för en sociolog om varför det är så, säger Ulf Wideström.

Däremot säger han att många kvinnor upplever ett erotiskt uppvaknade efter 50.

– Det är helt psykologiskt. Kvinnor över 50 har i vissa fall utvecklat en högre grad självkännedom och självkänsla. De vet bättre vad de ska ha och va de ska undvika. Det är någon form av erotiskt uppvaknande för många. Dessutom har de passerat menopausen så det finns inga sådana betänkligheter, säger Ulf Wideström.

Fakta om undersökningen

Var tredje har inte haft sex alls det senaste året.

64 % av 50+ kvinnorna har inte ett frekvent sexliv. Mer än hälften är missnöjda med detta.

63 % tycker att det bästa med sex är närheten till partnern. Var tredje tycker att det ger lust och passion och 1 av 10 tycker att det är roligt och lekfullt.

(940 intervjuer med kvinnor 50+ som är i eller efter klimakteriet, källa: Kantar Sifo):

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47