Metalkungar. Avatar har skapat sitt eget rike inom metalgenren. Foto: Johan Carlén

Siktar på att bli kungar av metal

Göteborgsbandet Avatar har skapat sitt eget rike. Med nya albumet "Avatar country" och en omfattande turné ska de erövra världen. – Vi har fortfarande en dröm att bli lika stora som Iron Maiden, säger trummisen John Alfredsson.

  • Publicerad 17:30, 11 jan 2018

Det fanns en tid när Avatar som ett ungt metalband i In Flames kölvatten trodde på hajpen om sig själv. Snart skulle gruppen vara i nivå med hjältarna Iron Maiden. Men drömmarna och förhoppningarna stämde inte överens med verkligheten.

De första albumen och turnéerna hade inte gett efterlängtat resultat. Efter att ha lagt ned bandet – om så bara i en kvart – ställdes siktet in på ännu hårdare arbete.

Med "Black waltz" (2012) fick bandet den identitet som det nu har med sångaren Johannes Eckerström som karismatisk mörk clown.

– Vi gillar det teatraliska, konstaterar bandets trummis John Alfredsson.

Med filmaren och regissören Johan Carlén har bandet tagit sin identitet till högre nivåer. Videor till gruppens låtar har fått en profil, som skapat uppmärksamhet.

– Han har betytt väldigt mycket för oss, säger John Alfredsson.

Med nya albumet "Avatar country" har gruppen tagit ytterligare steg. Ständigt med humorn som både distans och hand i hand med det allvarliga.

– Metal ska ju ändå vara rolig att göra och spela, menar John Alfredsson.

"Avatar contry" är ett försök till en uppgörelse med dj-kulturen för metalgenren. Regent över Avatar country är gruppens gitarrist Jonas Jarlsby.

– Vår sångare skrev på skoj en hyllningstext till "vår kung". Det har nu blivit vår nationalsång. Det är ju ett konceptalbum. Normalt sett vet vi exakt vad vi skulle göra, Men den här plattan bara hände. Egentligen hade vi tänkt göra en ep, spela in sex låtar och släppa fyra. Men vi fick feeling och satt en vecka i somras och bara skrev, förklarar John Alfredsson.

– Så tyckte vi att alla låtar blev så bra och där någonstans bestämde vi oss för ett album.

Nytt album och en omfattande turné som når Göteborg och Trädgår'n efter mer än 50 spelningar den 7 april. Men trots alla färska låtarna vet Avatar att balansera konserterna mellan gammalt och nytt.

– Vi vill inte göra vår publik besvikna, så vi glömmer inte av det gamla. Bland annat kommer vi göra en som vi gjorde som 15-åringar. Den är den svåraste av alla låtarna att spela, ler John Alfredsson och fortsätter:

– Sedan blir det musik från "Black waltz" och framåt. De tre första albumen vet folk knappt att vi har gjort. Många tror att det är "Black waltz" som är debuten, men då hade vi hållit på i tio år.

Avatar stödjer #killtheking-uppropet

Kungariket Avatar Country är väl medvetna om uppropet, och vår majestät beklagar att det är nödvändigt. Vi står helt bakom uppropet. Det finns många självutnämnda låtsaskungar i vår lilla bransch som tycks sig kunna tro att de kan ta sig vilka rättigheter som helst, men bara en äkta majestät, vår Kung. En äkta kung behandlar alla sina undersåtar med respekt och lika värde, en äkta kung är en kung av och med folket. En äkta kung står upp för vad som är rätt och slåss mot vad som är fel. Med detta står vår Kung, liksom hela hans hov enade i uppropet mot dessa låtsaskungar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG