Siktar på maratonmedalj

Malin Baeza Roos har spring i benen. Det har inte alltid varit så. Men sedan 2014 har hon tagit några kilometer till flera mil. Nu siktar hon på att springa världens sex stora maraton.

  • Publicerad 16:00, 27 okt 2018

Förra året förverkligade Malin Baeza Roos, 41, en dröm. Hon reste till New York tillsammans med sin man. Men för henne handlade det inte bara om att shoppa och besöka sevärdheter i staden som aldrig sover.

Hon som hatade att springa i skolan skulle plötsligt springa New York Marathon.

– Jag hade aldrig varit där och ville verkligen dit. Efter att jag klarat Göteborgsvarvet 2016 föddes tanken om ett maraton. Jag började med Stockholm maraton, men innan dess var jag inne på New York Marathons hemsida där det fanns ett lotteri, som jag bestämde mig för att delta i, säger Malin Baeza Roos.

Hon fick svar. En plats i världens största maraton.

– Jag ringde till min man och bara skrek "Jag har vunnit" då jag hade fått beskedet. Han trodde jag hade vunnit en miljon, säger och ler, för loppet förra hösten väcker många ljuva minnen.

– Starten var vid Verrazzano-Narrow Bridge, så först sprang vi över en tom bro, men ju närmare vi kom andra sidan desto starkare blev det sorlet vi hörde. Sedan mötte vi publiken. Håren reser sig på armarna då jag tänker på det. Jag bara sprang, skrattade och kände mig som en superstar. Genom löpningen har jag fått vänner för livet, som Lisa som jag träffade i startfållan då.

Bara tre år tidigare hade Malin Baeza Roos bestämt sig efter att ha inspirerats av danska vänner under en Kretasemester.

– Ja, kvinnan där sprang sex kilometer varje dag. Sedan satt hon på kvällen och åt och drack gott.

Malin Baeza Roos hade 2012 fått sin andra son, hade lagt på sig några extra kilon och gjort några lama försök att bli av med dem. Men efter sommaren 2014 bestämde hon sig:

– Jag ville bli en som springer.

Hon gick metodiskt tillväga. Skaffade en app som sakta och noggrant coachade henne från någon kilometer till längre sträckor.

– När jag klarat fem kilometer ville jag klara en mil. Det var en väldigt speciell känsla då jag hade klarat det, säger hon.

– För mig var det viktigt att det inte skulle vara kortsiktigt. Jag ville inte komma i form till sommaren eller gå ner fem kilo. För mig handlade det om en förändring som var större än så och som också gav hälsoeffekter.

Facebookgruppen Lonesome Runners – med 2000 medlemmar – har bidragit till inspiration och gemenskap. Malin Baeza Roos jagar inte tider, men har koll på dem. Klockan på armen ger upplysningar om farthållningen. Men så har kilometerna nu blivit flera mil och är det någon som undrar hur hon värmde upp inför New York Marathon så var det utmaningar på utmaningar. Först Göteborgsvarvet, sedan Stockholm Maraton för att följas av 75 kilometer på karga, bohusländska klippor.

– Det heter Icebug Xperience och går över tre dagar. Jag sprang det för kärleken till Bohuslän. Det var tufft och jag utmanade mig själv.

I somras sprang hon 45 kilometer i Vasaloppets spår. Nästa sommar väntar Ultravasan – 90 kilometer! Dessutom ska hon beta av världens största maratonlopp inom några år. New York och Berlin har hon klarat av. Nu väntar London, Chicago, Boston och Tokyo. Målet är en medalj som de löpare som klarat bedriften får.

– Planen är att jag ska göra det innan jag fyller 45 år, säger hon.

Malin Baeza Roos

Är: 41 år, gift, har två söner, 12 och 6 år.

Bor: Västra Frölunda.

Yrke: Kommunikatör/journalist.

Hobby: Löpning.

Meriter: Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton, New York Marathon, Berlin Marathon, Icebug Xperienence, Ultravasan 45 och nu senast Icebug Backyard Trail. London Marathon väntar 29 april. Siktar på att springa maraton i Boston, Chicago och Tokyo – World Marathon Majors – innan 2022 för titeln Six Star Finisher.

Visa merVisa mindre

Malin Baeza Roos Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön

Göteborgsvarvet – Sylvesterloppet

Feskekôrka – Saluhallen

Järntorget – Götaplatsen

Stora Teatern – Göteborgsoperan

Masthuggsberget – Ramberget

Röda sten – Saltholmen

Nordstan – Frölunda Torg

Bokmässan – Båtmässan

Södra Skärgården – Norra Skärgården

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11