Valhallabadet. De flesta kommunala idrottsanläggningar öppnar 1 juni. Men simhallar öppnar inte för allmänheten ännu. Foto: Gotevent (arkivbild)

Simhallarna öppnar – men inte för alla

Nu öppnar stadens gym, simhallar och idrottsanläggningar efter att varit stängda i över ett halvår. Men den spontana motionssimmaren får vänta ett tag till.

  • Publicerad 05:30, 26 maj 2021

I höstas när pandemins andra våg drog fram stängde många av kommunens lokaler för idrott hastigt, 31 oktober.

I samband med att många av de nationella restriktionerna förväntas lätta, 1 juni, välkommnas även besökare åter till till stadens gym och motionsanläggningar.

– Vi har följt de riktlinjer som har gällt hela vägen. Vi ser det starka behovet av att komma i gång med träning för inte minst barn och ungdomar men också för vuxna så fort som möjligt, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Men de kommunala sim-, is och idrottshallarna öppnar endast för  organiserad träningsverksamhet för alla åldrar.

Spontana besök från allmänheten som vill simma eller åka skridskor får vänta.

– Det är det som är kvar sedan. Vi tror att pandemilagen kommer att påverka en längre tid och då är det främst inomhusverksamheterna som berörs.

Det handlar bland annat om att det helt enkelt inte finns tider över för allmänheten när det fortfarande finns besöks- och deltagarbegränsningar.

– Det finns för lite vattenyta utifrån pandemilagen om hur många som får vara inne samtidigt. Föreningslivet täcker upp de flesta tiderna.

Magnus Berntsson lyfter samtidigt att det pågår satsningar på att få unga att hitta tillbaka till idrotten genom extra sommarlovsaktiviteter.

Det här gäller efter 1 juni för stadens idrottsanläggningar:

• Gym och motionscentrum, som varit stängda sedan 31 oktober, öppnar.

• Simhallar, ishallar och idrottshallar öppnar för organiserad träningsverksamhet för alla åldrar (det vill säga även för personer över 18 år). Anläggningarna är fortfarande stängda för allmänheten.

• Simhallar, ishallar och idrottshallar öppnar för matcher/tävlingar för barn och unga födda 2002 eller senare.

• Möteslokaler öppnar för organiserad verksamhet för alla åldrar.

• Bollplaner och friidrottsanläggningar utomhus öppnar för träning och matcher för alla.

• Utomhusbaden – Lundbybadets utebad och Lilla Amundöns bad – öppnar 1 juni.

Öppningen sker med hänsyn till rådande restriktioner, vilket bland annat innebär att antalet besökare, deltagare och publik är begränsat, så att gällande lagar och regler samt myndigheters råd och rekommendationer efterföljs.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00