"Här river vi 48 år av kulturhistoria." Back Kulturhus ska lämna plats för det nya Selma stad. Foto: Kai Martin

Sista festen i Backa Kulturhus

Backa Kulturhus ska snart rivas. För sista gången samlades seniorerna från Livslust i kulturhuset som funnits i 48 år för de boende i området.

  • Publicerad 13:43, 1 jun 2019

För nästan 50 år sedan byggdes Selma Lagerlöfs torg i Backa på Hisingen. Nu genomgår det typiska miljonprogramrådet en stor förvandling där de gamla byggnaderna inte passar in.

Så blir Selma stad – hus för hus

Snart är det dags för Backa Kulturhus att rivas. Men först samlade seniorverksamheten Livslust, som har sin centrala punkt i huset, omkring 150 personer på sommarfest.

– Det är en liten historia här på Hisingen som kommer att gå i graven. Det har varit en samlingsplats under många år för teater och kultur. Det känns lite sorgligt men samtidigt byggs det något nytt som vi hoppas kommer att fylla och passa våra aktiviteter ännu bättre, säger Dan Johansson, aktiv pensionär i Livslust.

Konstverk hotat när Selma Lagerlöfs torg byggs om

Han tror att kulturhuset har haft en stor betydelse genom åren för de boende i området och gläds över att många äldre hittar dit.

– Jag är där ofta och ser att äldre går in för att hitta en gemenskap eller någon att prata med. Det berör mig mycket att äldre har en meningsfull fritid.

Samtidigt är Dan Johansson oroad över framtiden för Livslust.

– I dag lever Livslust med hotet om att på sikt inte kunna fortsätta i samma form. Det har varit en kamp mellan förvaltningen och invånarna. Men det känns som att politikerna på vår sida nu. Vi får hoppas att Livslust får fortsätta och att vi blir en del av det nya Stadsdelshuset som byggs.

Selmas parkstråk tar form

Rivs. Back Kulturhus ska lämna plats för det nya Selma stad. Foto: Kai Martin

Visste du att..

...  Nationalteatern hade under många år på 1970-talet sin hemvist på fritidsgården vid Selma Lagerlöfs Torg och i låten Barn av vår tid besjungs torget, men benämns då som "EPAs torg" då lågprisvaruhuskedjan EPA hade ett varuhus på torget vid den tiden.

Källa: Wikipedia

Vi är GBG