Södra Änggården. Nu kan bygget av det nya bostadsområdet i Högsboindustriområde dra igång. Foto: OKiDoki

Sista instansen: Ja till nya bostäder vid Pågen

Det omtvistade bostadsområdet i Högsbo industriområde kan byggas. Pågens försök att stoppa bygget har inte lyckats. Mark- och miljööverdomstolen ger nu planerna grönt ljus.

  • Publicerad 11:23, 8 apr 2022

Turerna har varit många kring det framtida bostadsområdet Södra Änggården, som planeras i Högsbo industriområde granne med brödfabriken Pågen. 

Redan i april 2020 antog Göteborgs kommunfullmäktige detaljplanen för området.

Men Pågen var och är fortfarande inte nöjd med planerna. Företaget befarar att buller och doft från deras verksamheter ska utgöra problem som på sikt kan tvinga bort dem.

Brödfabriken har förgäves överklagat bygget i flera instanser.

Bulldoft stoppar inte ny stadsdel i Högsbo

Avslår överklagan

I dagarna har även Mark- och miljööverdomstolen meddelat sin dom. Detaljplanen för omvandling av Högsbo industriområde till Södra Änggården har därmed vunnit laga kraft och bygget kan dra igång.

– Äntligen! Vi är oerhört glada att mark- och miljööverdomstolen gick på vår och stadens linje. Vi har hela tiden varit övertygade om att det är viktigt att området utvecklas till en blandstad och att Södra Änggården kommer att bli en fantastisk stadsdel, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Beskedet från domstolen idag är ett kvitto på att de verksamheter som idag är etablerade i området kan samexistera med nya som tillförs. Nu startar vi utvecklingen av området tillsammans med alla aktörer i Södra Änggårdens samverkansorganisation.

Pågen rasar mot beslutet: "Bryter mot lagen"

GöteborgDirekt har sökt Pågen för en kommentar men de har inte återkommit.

Tanken är att området ska omvandlas till en blandstad genom den nya stadsdelen Södra Änggården uppåt 2 000 nya bostäder, 16 förskoleavdelningar, skola och två nya parker blandat med verksamheter.

Så ska bullar och bostäder samsas i Högsbo

Bageri. Pågens bageribyggnad i Högsbo industriområde, uppförd som Pååls Bröd AB. Foto: Johanna Roos

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20