"Jättekul att intresset är så stort", säger Maria Lindqvist. Förhoppningen är att göra Lindholmen till Göteborgs Silicon Valley. Foto: Zenuity

Självkörande bilar lockar rekordmånga jobbsugna

Är du en av de som sökt jobb på Zenuity, Volvos avknoppning som arbetar med självkörande bilar? Då är du väldigt långt ifrån ensam.

  • Publicerad 12:11, 25 jun 2017

Volvo har länge varit en populär arbetsgivare bland ingenjörer, men frågan är om inte Zenuity slår storebror på fingrarna. Maria Lindqvist, ansvarig för HR-frågor i bolagets ledningsgrupp, har lång erfarenhet från både fordons- och IT-branschen.

– Vi brukar få kämpa för att attrahera mjukvaruutvecklare, men Zenuity får in mängder av spontanansökningar trots att vi söker otroligt specialiserade personer, säger hon.

Bolagets rekryteringssajt lanserades 20 mars och sedan dess har flödet av sökande varit högt, konstant och delvis från utlandet. För varje annonserad tjänst har bolaget ungefär 20 kvalificerade kandidater.

Göteborgs Silikon Valley

Zenuitys framtida huvudkontor är cirka 8000 kvadratmeter och håller just på att färdigställas. I botten kommer det finnas en demonstrationsyta med bland annat provbilar som ska visa upp företagets teknik. En annan våning ägnas helt åt vad Maria Lindqvist kallar ett innovationscenter, där studenter eller nystartade techbolag kan hyra in sig.

– Förhoppningen är att utbyta idéer och kompetens, säger Lindqvist.

På Zenuitys egna våningar kommer det varken finnas fasta rum eller egna skrivbord.

– Kontoret anpassas efter hur vi arbetar för tillfället. Vi brukar jämföra arbetsteamen med molekyler, som bildar föreningar efter de behov som finns just då, säger Maria Lindqvist.

Läs mer: Självkörande bilar skapar hundratals göteborgsjobb

Eftersom organisationen är platt finns heller inga traditionella chefspositioner. Beskrivningen för tankarna till IT-jättar som Google, kända för annorlunda organisationer och kontor.

– Jo, vi har faktiskt ett konferensbord som även fungerar som pingisbord, säger Maria Lindqvist.

Hon ser främst två orsaker till anstormningen av jobbsökande. Dels attraheras många av möjligheten att vara med och från början forma bolaget man kommer arbeta för.

– Men främst, och det gällde även mig, handlar det om att jobba med produkter som gör skillnad i människors liv. Detta kommer totalt ändra fordonsindustrin och sättet folk lever, säger hon.

Detta är Zenuity

I början av året blev det klart att Volvo Cars och Autoliv tillsammans bildar bolaget Zenuity, som främst ska utveckla mjukvara till självkörande bilar. Huvudkontoret ligger på Lindholmen, och där hamnar också majoriteten av de 700-1000 tjänster etableringen för med sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG