Den förarlösa sopbilen kan snart hitta till din bakgård. Foto: Renova

Självkörande sopbil på försök i Göteborg

Förarlösa sopbilar som hittar ända fram till just din soptunna. Det kan snart bli verklighet i Göteborg. Volvo och Renova har tagit fram en testbil som börjar rulla i Hisings Backa redan i början av juni.

  • Publicerad 18:00, 18 maj 2017

I ett försök att dels minska arbetsskadorna bland chaufförer samt skapa en tryggare trafikmiljö kring sopbilarna har Renova tillsammans med Volvo tagit fram en självkörande sopbil. Idag finns det endast prototyp som bland annat har visats upp i London. Och den 8 juni premiärvisas den i Hisings Backa.

Föraren kör den självkörande sopbilen till området soporna ska hämtas. Första gången föraren kör bilen till ett ställe så trycks koordinaterna in i en GPS. Nästa gång föraren åker till stället så ska bilen känna igen området. Föraren ger order till sopbilen att åka nästa förprogrammerade sträcka. Bilen har sensorer som stannar direkt upp om den känner av om något är i vägen. Med hjälp av bilarna kommer det bli lättare att ta sig fram i trånga vägar och på vägar utan vändplats.

– Det finns större risker att skada någon när förarna kör de vanliga sopbilarna på trånga vägar och vägar utan vändplats. Med dessa bilar kommer det att bli lättare att ta sig fram för förarna, förklarar Hans Zackrisson, utvecklingschef på Renova Miljö.

Föraren kommer istället fokusera på soptömningen utanför bilen och hålla koll på bilen när den backar. Med hjälp av sopbilen finns det en chans att arbetsskadorna minskar och risken för att förarna kan förlora sitt jobb kan inte Hans Zackrisson se.

– De här bilarna är endast till för att underlätta för förarna. Många har drabbats av knäproblem på grund av att de hoppar ut och in ur bilen flera gånger om dagen.  

Sopbilen kommer också att påverka miljön mindre. Bränsleförbrukningen minskar genom att en dator håller koll på till exempel växling och hastighet vilket ger lägre utsläpp.

– Testet fortsätter i höst i ett litet och lämpligt område. Självklart kommer Göteborg stad informera omgivningen innan. Vi har visat att tekniken finns. Nu gäller det bara att någon vågar testa den, berättar Hans Zackrisson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG